VIDEO: Počela izgradnja japanske fabrike guma u Inđiji za koju je Srbija dala 41 milion evra pomoći i zemljište

Kamen temeljac za fabriku guma "Toyo tires" položen je danas u Severoistočnoj industrijskoj zoni u Inđiji čime je formalno započela izgradnja ovog pogona.
Radi se o jednoj od najznačajnijih investicija do sada u Srbiji, s obzirom na visinu ulaganja od 367 miliona evra u prvoj fazi, veličinu objekta, kao i na činjenicu da "Toyo tires" pripada "Micubiši" korporaciji, rečeno je na polaganju kamena temeljca.
 
Generalni direktor korporacije "Toyo tires" Takaši Šimicu izjavio je da će gradnja te fabrike biti završena do aprila 2022. godine.
 
"Fabrika u Inđiji će do 2023. godine sa oko 560 radnika proizvoditi godišnje pet miliona guma. Pažljivo smo tražili lokaciju, konkurencija je bila veoma jaka i našli smo savršeno okruženje u Srbiji", rekao je Šimicu obrativši se onlajn na svečanosti kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić.
 
 
Foto: FoNet
 
Šimicu je istakao da će fabrika u Inđiji snabdevati tržišta u Evropi, na Bliskom istoku, Africi i Severnoj Americi.
 
"Iako je ovo već osma fabrka kompanije Tojo, ona će imati veoma bitnu ulogu u unutar našeg globalnog lanca snabdevanja", naglasio je on. 
 
 
Hala će zahvatati oko 20 hektara, glavni izvođač radova biće japanska kompanija "Takenaka", ali kako je rečeno na svečanosti, biće mesta i za domaće građevince kao podizvođače.
 
Podsetimo da je japanskoj kompaniji "Toyo tires" nedavno odobren 41 milion evra državne pomoći za izgradnju i opremanje fabrike za proizvodnju guma na teritoriji opštine Inđija.
 
Kako se navodi u ugovoru o državnoj pomoći, izgradnjom ove kompanije biće zaposleno najmanje 523 radnika na neodređeno do kraja 2023. godine. Struktura zaposlenosti će se sastojati uglavnom od radnika sa osnovnim obrazovanjem (320), potom srednjim (152) i višim i visokim (51).
 
U istom roku će biti izvršeno ulaganje u materijalna i nematerijalna sredstva kompanije u vrednosti od 382.713.001 evra gde najmanje 25 odsto ulaganja mora biti finansirano iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.
 
"Toyo Tire" se obavezuje da novootvorena radna mesta povezana sa investicijom, kao i investiciju na teritoriji Inđije zadrži najmanje pet godina od završetka investicionog projekta. Takođe, korisnik državne pomoći se obavezuje da na zahtev srednjih škola omogući određenom broju đaka dolazak na praksu u proizvodni pogon, odnosno zainteresovanim studentima u sedište. 
 
Inače, ovaj japanski gigant je za izgradnju fabrike od Srbije dobio na poklon parcelu površine 637.455 kvadrata. Procenjena vrednost poklonjenog zemljišta iznosi 352.831.342 dinara (oko tri miliona evra). "Toyo tire" je takođe dobio građevinsku dozvolu bez naknade. Ukupan iznos državne pomoći koje je ovo preduzeće dobilo prema tome iznosi više od 44 miliona evra.
  • Dragan

    17.12.2020 10:03
    Ah
    To je neka mafijaška tvorevina,japan videla nije,kupila jedino znak.Kako neka ugledna,profitabilna firma bi očekivala da joj neko poklanha zemlju i ljude.Drugo Kina je hiljadu puta bliža Japanu.Svaka strana investicija je ovako mi proizvedemo nešto,to se proda,novac ide na račun tog japanca,posle japanac idluči koliko će dati za svije firme po svetu,za Srbiju ništa jer sve plaća država Srbija,japanac samo kupuje mašine i odvozi proizvedeno yo je na njen trošak.
  • Misha

    16.12.2020 19:19
    Skandal!
  • Kole

    16.12.2020 18:06
    matematika
    350 radnika x 500e plata mesecno x 20godina = 42 000 000e
    Zasto ti ljude da rade, kad drzava poklanja novce?
    Nismo culi sta dobija radnik, sta dobija opstina a sta drzava ovako velikim ulaganjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina