FOTO: Iznemogao orao krstaš pronađen na njivi kod Prigrevice, sumnja se da je otrovan

Iznemogao mladi orao krstaš (Aquila heliaca) pronađen je juče, 30. decembra na njivama između naselja Prigrevica i Stapar.
Pronašli su ga lovci, koji su obavestili člana Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nenada Sprema, a koji je odmah potom obavestio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. 
 
 
"Istog dana Zavod je pticu preuzeo i transportovao u Prihvatilište ZOO vrta na Paliću. Zbog osnovane sumnje da se radi o trovanju, orlu je pružena odgovarajuća terapija i potom je smešten u volijeru. Na osnovu prstena na nozi utvrđeno je da se radi o mladoj ptici koja se ove godine izlegla u Slovačkoj", navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.
 
 
Već danas, 31. decembra orao je delovao bolje, pridigao se i ispravio glavu. 
 
 
Trovanje ptica grabljivica je ozbiljan i kontinuiran faktor ugrožavanja prirode i životne sredine protiv kojeg se Pokrajinski zavod za zaštitu prirode bori na brojne načine, između ostalog i kroz međunarodni projekat PANNONEAGLE. Orao krstaš je jedna od najređih i najugroženijih vrsta ptica u Srbiji, sa samo tri poznata gnezdeća para.
  • EU

    04.01.2021 08:05
    EU - tehnologija, prosperitet, nauka
    Vojvodina - trovanje životinja nelegalnim supstancama
  • animal planet

    03.01.2021 19:27
    Kralj medju pticama.
  • zgrozen

    01.01.2021 17:12
    Nek proba to da uradi u Kini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina