Policija privela tri lovca koja su kod Bačke Palanke ubila više od 100 divljih golubova

Policija u Bačkoj Palanci je u noći između utorka i srede, nakon prijave Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, privela tri osobe za koje se osnovano sumnja da su iz vazdušnog naoružanja ubile više od 100 divljih golubova na farmi goveda pored tog grada.
Policija privela tri lovca koja su kod Bačke Palanke ubila više od 100 divljih golubova
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako navode u Društvu, osumnjičeni su na golubove pucali tokom noći, kada su te ptice spavale na objektima.
 
"Od policajaca smo saznali da su privedene osobe registrovani lovci i da ih je za potrebe ubijanja golubova angažovala uprava farme. Prema našim saznanjima osnovno javno tužilaštvo iz Bačke Palanke ovaj slučaj je okarakterisalo kao krivično delo", navode u ovoj organizaciji koja se bavi zaštitom i proučavanjem ptica Srbije. 
 
Kako dalje navode, insistiraće da se počinioci propisno kazne jer: 
 
1) divlji golubovi su zaštićena vrsta koja se bez posebne dozvole ne sme ubijati; 
2) područje farme nije lovište i na njemu nije dozvoljen lov; 
3) vazdušno naoružanje nije dozvoljeno za ubijanje životinja. 
 
O svemu su obavešteni Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. 
  • Lovac

    08.01.2021 21:05
    Dr Vojin Mijatov
    "Lov je, gospodo, škola građanskih vrlina u kojoj se pojedinac uči redu, disciplini, odvažnosti i u kojoj se uči rukovanju oružjem i napaja viteškim duhom".
    Ovi što su ovo uradili nikako nisu lovci, i nas lovce je sramota i osuđujemo ovakvo zversko ubijanje golubova.
    Podsećam sve drugove lovce sa od ponedeljka 11.01.stiže hladan front sa snegom u Vojvodinu, i da je neophodno izneti što veću količinu hrane za divljač!!
  • Lala

    08.01.2021 20:15
    @Posmatrac
    Pa kad vec toliko posmatras skontao bi da je na slici golub grivnas (sumski golub) a ne domaci golub. Kod nas se racuna kao lovna divljac i nije ugrozen (mada mislim da to nije temelj da sad ides i ubijes ih par stotina).
    E sad na koje je golubove redakcija mislila, ima li veze slika sa njima ne znam. Mislim da je verovatno problem u tome sto su pucali po farmi bez dozvole. Paori cesto teraju gugutke i vrapce kad navaljuju na skladisten kukuruz/zito mada nisam jos cuo da je neko ubio sto komada za jednu noc.
  • Posmatrac

    08.01.2021 15:08
    Divlji golub drugi naziv za goluba pecinara koji ne naseljava Srbiju, ovo su domaci golubovi (coluba livija domestica) koji nisu u nikakvom rezimu zastite. Veliki su prenosioci zaraznih bolesti, poznato je da je na sl.farmama bilo uginuca stoke bas zbog ovih golubova, toliko o cuvenim zastitarima koji ne znaju da raspoznaju ni koja je ptica u pitanju. Od ovoga nema nista nit ce biti ikad. Nemaju osnova da ih terete ni za sta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".