Neprečišćeni mulj iz zrenjaninske Fabrike vode može da ugrozi strateška izvorišta i vodotokove

Iako je direktor Fabrike vode u Zrenjaninu Bojan Dimkić negirao izveštaj stručne komisije JKP Vodovod i kanalizacija, stručnjaci tvrde da je izveštaj tačan.
Neprečišćeni mulj iz zrenjaninske Fabrike vode može da ugrozi strateška izvorišta i vodotokove
Foto: 021.rs
Kako piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), Stručna komisija JKP Vodovod i kanalizacija iz Zrenjanina u svom izveštaju navela je da ne postoje tehnički uslovi za funkcionisanje fabrike vode, što je Dimkić negirao. Izgleda da zrenjaninski Gordijev čvor gotovo dve decenije nisu kadri da reše gradonačelnici, ali ni premijeri i predsednici države.
 
U izveštaju se navodi i to da Fabrika vode u Zrenjaninu nije ispunila nijedan od 34 tehnička uslova, kao i da rad postrojenja preopterećuje i ugrožava celokupan sistem vodovoda i kanalizacije Zrenjanina.
 
Božo Dalmacija, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, o poslednjem izveštaju stručne komisije on za VOICE kaže da Fabrika od početka nije startovala kako treba jer nije poštovala pravila struke.
 
"Urađeno je toliko istraživanja, a na osnovu njih nije urađen valjan projekat. Nisu sagledani svi mogući rizici kod odabira tehnologije. Odabrana je tehnologija koja je trebalo da na najjednostavniji način ukloni štetne borate, arsen, natrijum i organske materije, što je praktično nemoguće. Kada znate struku, jasno vam je da ne može samo jedan stepen prečišćavanja rešiti taj problem. Postrojenje je trebalo da preživi normalan put od pilota, da ide na idejni projekat i da se otkrije koliko to košta. Nakon toga ide se na tender sa svim projektnim zahevima. Normalno je da bez projekta nisu ispunili ni jedan od tih 34 zahteva jer su mislili ‘lako ćemo’. Međutim, u tehnici i tehnologiji nije baš tako. Ukoliko norme nisu ispoštovane, još na papiru bi se znalo da to neće da pije vodu", kaže Dalmacija.
 
Kako je fabrika počela da radi, tako su isplivavali novi problemi pa je zanemareni kvalitet vode koji sadrži veliki procenat organskih materija doveo do začepljenja membrana za prečišćavanje vode i nemogućnosti regeneracije, što za posledicu ima zastoj celog postrojenja.
 
Stručnjak za upravljanje otpadom i cirkularnu ekonomiju Gojkan Stojinović kaže da su u pitanju ogromne količine otpadne vode.
 
"Ukoliko procenimo količinu na svega pet odsto od ukupne obrađene količine vode što je, naglasiću, veoma optimističan scenario, dobijamo dnevnu količinu otpadnog mulja od oko 1.250 kubnih metara (prosečna dnevna isporuka vode za Zrenjanin je  oko 25.000 kubnih metara)", navodi on.
 
Grupa Zilio, prethodni vlasnik fabrike vode, napravila je ugovor o zbrinjavanju otpadnog mulja sa operaterom FCC Environment. Stojinović, nekada zaposlen u FCC-u, za VOICE potvrđuje postojanje ovog ugovora. 
 
"FCC Environment je u tom trenutku imao adekvatnu dozvolu i tehnologiju za zbrinjavanje ovog otpada, međutim ugovor nikada nije aktiviran, što je odgovornost vlasnika otpada, odnosno takozvane fabrike vode. Znam konkretno za postojanje tog ugovora, ali njegove detalje ne znam", navodi Stojinović.
 
On objašnjava da proces upravljanja otpadom ima tačno definisane zakonske obaveze svih učesnika, ali nikada nije bio primenjen. Kako dodaje, ispuštajući u kanalizaciju ovaj otpad bez centralnog prečistača otpadnih voda izvršeno je zagađenje vodotokova i podzemnih voda muljem sa visokim koncentracijama arsena i teških metala, ali i drugih zagađujućih materija.
 
Grad Zrenjanin je do sada izdvojio značajna sredstva za promenu različitih rezervnih delova u Fabrici vode. Samo na poslednjoj sednici Skupštine grada održanoj u decembru izglasano je da se fabrici vode prebaci 118 miliona dinara.
 
Ceo tekst možete da pročitate na sajtu VOICE-a.
  • Zrenjaninac

    31.01.2021 22:50
    Nije sve baš tako
    "Vodovod" je veliki nesposobnjaković koji je, zajedno sa svojim pajtosima, proćerdao milijarde novaca (pa čak i petogodišnji samodoprinos) koje su nam uzimali na račun traženja pilot postrojenja, deviznih dnevnica, honorara, velikih plata, jagnjećih brigada... Sad bi još malo da se ugrađuju na račun grbače i zdravlja stotinak hiljada ljudi. Sramota za ovaj divan grad koji sve više unazađuju. Draža mi je bistra voda iz nove Fabrike, a lažljivi gadovi će završiti u blatu, arsenu i teškim metalima koje nam sada isporučuju kroz azbestne cevi.
  • Pinokio

    29.01.2021 08:29
    Dragi Zrenjaninci, napravite projekat da se voda crpe iz podzemnih voda pored Dunava ili Tise, cevi, biće jeftinije. Hajmo, Srbijo, svako da po neki dinar da se to već jednom reši.
  • Slucaj

    28.01.2021 18:19
    Najvise stete cine vodovodovima. Vodotocima, bre. Strucnjaci zaboravili sta su ucili u osnovnoj skoli pa mudruju. Ne zvucite nista pametnije ako vodotoke nazivate vodotokovima. Naprotiv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".