Arsen i u prečišćenoj vodi koju Grad Zrenjanin plaća fabrici vode

Jednomesečni uzorci vode iz zrenjaninske fabrike vode pokazali su da čak i navodno prečišćena voda koju je Grad Zrenjanin plaćao ne odgovara propisima.
Arsen i u prečišćenoj vodi koju Grad Zrenjanin plaća fabrici vode
Foto: 021.rs
Uzorci na koje se podaci odnose, saopštava Građanski preokret, su iz perioda od 14. novembra do 14. decembra prošle godine.
 
"Prečišćena voda za piće koju je Grad Zrenjanin plaćao fabrici vode višestruko nije odgovarala propisima zbog povećane koncentracije arsena, zbog većeg intenziteta obojenja, zbog povećanog utroška kalijum permanganata koji ukazuje na povećan sadržaj ukupnih organskih materija u vodi, te zbog povećane koncentracije amonijaka i ortofosfata", navodi se u saopštenju ovog zrenjaninskog udruženja.
 
Prema pisanim odgovorima koje je Zavod za javno zdravlje Zrenjanin uputio Građanskom preokretu u okviru Inicijative "Zajedno do vode", u tom periodu koncentracija arsena bila je povećana u jednom uzorku iz rezervoara fabrike vode i u 23 uzorka iz gradske vodovodne mreže. Povećan intenzitet obojenja bio je u sedam uzoraka, povećan slobodni rezidualni hlor u sedam uzoraka, povećan amonijak u 13 uzoraka, povećani nitriti u jednom uzorku, a povećan ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija u jednom uzorku iz postrojenja i u 12 uzoraka iz gradske vodovodne mreže.
 
"Zavod za javno zdravlje je pojasnio propise i procedure u vezi s analizama vode za piće i naveo da u Zrenjaninu obavlja redovnu kontrolu na osnovu ugovora s Javno-komunalnim preduzećem 'Vodovod i kanalizacija', kao i da se svi rezultati analiza upućuju sanitarnoj inspekciji. U tom gradu se uzorkovanje obavlja 6 puta mesečno sa 8 mernih mesta iz vodovoda i jednog mernog mesta iz rezervoara vode za piće 'fabrike vode', kada to postrojenje isporučuje vodu. Da bi se smatrala dozvoljenom za piće, voda mora da bude zdravstveno ispravna kontinuirano, da pokazuje ujednačeni kvalitet, bez prekoračenja graničnih vrednosti", piše u saopštenju Građanskog preokreta.
 
Podsetimo, kako je nedavno pokazao izveštaj stručne komisije JKP "Vodovod i kanalizacija", fabrika vode u Zrenjaninu ne ispunjava nijedan od razmatranih tehničkih uslova za rad i postrojenje ugrožava celokupan sistem vodosnabdevanja.
  • Agi

    18.02.2021 14:35
    PREVARA!
    Pitanje:
    Zašto ne evidentirate sve glasove na komentare?
    glasala sam bezbroj puta, ali se ni jedan glas ne registruje.
    mislite da ste pametniji od nas?!?!
    UA "NEPRISTRASNOM MEDIJU"!!!
  • Banaćan

    09.02.2021 00:00
    Žedni
    Svi Zrenjaninci dobro znaju da Vodovod i šačica moćnika muti vodu na račun zdravlja građana. Proćerdali su petogodišnji samodoprinos i mnogo naših novaca na račun lopovluka, traženja pilot postrojenja, deviznih dnevnica, napumpanih honorara... To koristi vodena mafija koja ispred nosa inspekcije prodaje tuđe česmovače. Zna se i ko stoji iza svega, neko čija će pokoljenja odgovarati pred Bogom. Žednom čoveku je teže nego gladnom. Nova Fabrika nam je omogućila da se barem operemo u čistoj vodi iako Vodovod obavlja distribuciju kroz trule azbestne cevi za koje tvrde da pucaju jer u njima nije visok pritisak .
  • Djins

    08.02.2021 10:51
    Direktno iz fabrike
    Legla uplata!! Kupuj specije i onu masinu, rezervne filtere, posude sve sto treba!!
    Cekaj malo, prvo sef kupi beli BMW, da izgledamo ozbiljno, a videcemo dogodine filtere i te specije. Kad neko dodje pravite se da nesto radite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".