Subotica: Usvojena odluka o uvođenju bunjevačkog jezika u službenu upotrebu

Odbornici Skupštine Subotice usvojili su odluku da se promeni Statut grada radi uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji Subotice.
Subotica: Usvojena odluka o uvođenju bunjevačkog jezika u službenu upotrebu
Foto: 021.rs
Predlog za promenu Statuta podneo je gradonačelnik Stevan Bakić, na osnovu inicijative Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.
 
Bakić je, kako je objavljeno na sajtu Skupštine grada, izjavio da je predlog za promenu Statuta podnet "na osnovu istorijskih činjenica koje svedoče o životu i doprinosu Bunjevaca gradu tokom više od tri veka".
 
On je naveo da je u obzir uzet i "savremeni trenutak u kojem postoji živa i organizovana bunjevačka nacionalna manjina, kao i uspešno okončan proces standardizacije bunjevačkog jezika i njegovog priznavanja u relevantnim naučnim krugovima i ustanovama Srbije".
 
"Donošenje ove odluke nema veze sa bilo kakvim obespravljenjem Hrvata. Ne ukida se primena hrvatskog jezika nego se, po istim principima po kojima je uveden hrvatski jezik, u službenu upotrebu uvodi i bunjevački jezik, kao četvrti službeni jezik na teritoriji grada Subotice", rekao je Bakić.
  • !

    07.03.2021 07:25
    @Pearl,
    Sloboda govora je iznosenje (razlicitih, suprotnih...) stavova, ali nikako ne podrazumeva ono sto neki ovde rade.
    Dupli arsini, jedni za Bunjevce, drugi za ostale manjine ispod 15% i za takodje nov vojvodjanski narod.

    I narocito sloboda govora nije botovanje, pisanje pod razlicitim nadimcima, pisanje pod tudjim nadimkom i manipulisanje + i -.
  • mile

    07.03.2021 06:50
    Bravo Bunjevci, podrska od Vojvodjana, U komentarima se stvarno vidi da smo drukciji makar mentalno.
  • Pearl

    06.03.2021 22:20
    @biće patriJote
    Sloboda govora nije kad se na jednom mestu okupe istomišljenici. Samo kažem...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.