VOICE: Nelegalni objekti i gradnja ugrožavaju nasip u Sremskoj Mitrovici

Nekoliko privatnih objekata na savskoj obali u Sremskoj Mitrovici dobilo je od nadležnih u pokrajini i gradu odobrenja za postavljanje privremenih manjih montažnih objekata, a podignute su zidane kućice koje mogu da ugroze bezbednost savskog nasipa, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
VOICE: Nelegalni objekti i gradnja ugrožavaju nasip u Sremskoj Mitrovici
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je nelegalno jer su zidani objekti na vodnom zemljištu dozvoljeni samo za obavljanje delatnosti u javnom interesu, pretežno vodoprivrednih, a ne za odmor ili stanovanje privatnih lica, kao što je ovde slučaj, navodi VOICE.
 
Stručnjaci su za VOICE kazali da ti objekti i ne mogu da se legalizuju i da ih treba srušiti. Upozorili su da upravo zato što su zidani, ti objekti smanjuju protočnu moć reke, što može biti opasno pri većim vodostajima, a da opasnost postoji i za urušavanje nasipa jer je probušen za priključenje objekata na vodovod.
 
Dokumentacija do koje je VOICE došao pokazala je da su vlasnici spornih objekata fizička lica i da se objekti koriste u privatne svrhe. Objekti nemaju građevinske dozvole jer se vode kao privremeni, dok upotrebnu dozvolu niko nije ni tražio.
 
Profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu Branislav Đorđević rekao je za VOICE da je bušenje nasipa opasno jer se tako slabi njegova konstrukcija i pri dužem periodu "visokih voda" može doći do urušavanja na mestu iskopa koje se dalje širi kao "lavina".
 
Đorđević koji je i član Akademije inženjerskih nauka i učestvovao je u pisanju odredbi o vodnom zemljištu u Prostornom planu Srbije, rekao je da najpre kroz takvo oslabljeno mesto u nasipu procuri voda koja ispira sitnije čestice zemlje, pa sve krupnije, dok ne dođe do "lavinskog procesa sloma konstrukcije nasipa na tom mestu".
 
"Konstrukcija prosto doživi imploziju, to jest uruši se u sebe samu. A taj je proces zatim lavinski odvija jako brzo: nasip se urušava na obe strane, pukotina se širi, i na branjenom području nastaje 'pozitivni čeoni talas' koji se brzo kreće po branjenom području, vrlo nalik na cunami", upozorio je Đorđević.
 
Na portalu VOICE pogledajte fotografije ovih objekata.
  • Limanac

    08.04.2021 17:25
    Obala
    I kod nas ok NS, čitava obala je zauzeta od strane kojekakvih. Takvo ponašanje ukazuje na bezvlašće i javašluk kojem vlast i država trebaju da stanu na put.
  • mile

    07.04.2021 07:03
    Lose je kada neobavesteni I nestrucni nesto komentarise , onda to ispadne cisto lupetanje radi reda.
  • 9

    07.04.2021 00:53
    Gde
    ono beše neki Tomislav & Sin podigao udžericu?
    Jel to beše srušeno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina