FOTO: Na graničnom prelazu zaplenjeno 45 ptica, tri fazana uginula u toku transporta

Carinici su 11. aprila na graničnom prelazu Sremska Rača, na izlazu iz Srbije, sprečili pokušaj krijumčarenja 45 ptica od kojih 16 pripada zaštićenim, a dve strogo zaštićenim vrstama.
Kako se navodi u saopštenju Uprave carine, oni su u nedelju oko 13 časova u saradnji sa policijom zaustavili vozilo marke "Folksvagen" bosanskih registarskih oznaka, zbog redovne kontrole.
 
"Na uobičajno pitanje carinika šta imaju da prijave za carinsku kontrolu, 25-ogodišnji vozač i njegova dva saputnika, otac i sin, odgovorili su da prevoze dva pauna i dve kokoške koje su kupili na berzi u Novom Sadu", stoji u saopštenju.
 
Kako dodaju, oni su tokom detaljne kontrole vozila pronašli čak 45 ptica od kojih su neke zaštićene Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES).
 
 
Tri fazana uginula tokom transporta
 
U prtljažniku vozila pronađeno je mnoštvo kutija i kaveza, a u njima se nalazilo čak 18 papagaja, 2 grlice, 2 pauna, 10 ukrasnih koka, 8 ukrasnih golubova, 2 kanarinca kao i 3 fazana.
 
Iz Carine saopštavaju da su pomenuta tri fazana usled prevoza u nehumanim uslovima uginula. 
 
Oni dodaju i da su ostale ptice, koje su preživele pokušaj krijumčara da na njima zarade, predate biologu beogradskog Zoološkog vrta koji se postarao da ptice budu bezbedno smeštene u prihvatilište, dok će prema odluci javnog tužioca protiv jednog od putnika biti podneta krivična prijava.
  • Vladoo

    15.04.2021 07:45
    .
    Goran Mrsic - preko granice ne mozes da predjes ako nemas uredne papire, pa makar kupio zivotinje i od same drzave. Svi uredni papiri i iz olte predji. Kad nije odmah prijavio sve ptice znaci da je nesto skrivao.
    MK - to sto ti nazivas gugutkom ( sprdnja ili neznanje ) se zove grlica ,a ta ptica je strogo zasticena vrsta. Sledeci put pre pisanja komentara knjigu u ruke ili google pa tek onda komentar
  • Goran Mrsic

    13.04.2021 12:13
    Licno poznajem covjeka koji je legalno na berzi ptica kupio sve ptice koje su mu oduzete. Nije nikakav svercer i krijumcar . Covjek je slijep i pravi mini zo vrt za djecu . Kupio je legalno ptica za mozda preko dvije hiljade eura , znaci ostavio u Srbiji . Stvarno mi je zao i volio bi da neko napise koje su to zasticene vrste zbog koji su mu oduzeli sve ptice. Uz put da kazem da nije odgajivaca ptica da bi do sada mnoge vrste ptica izumrle.
  • MK

    13.04.2021 07:22
    ...
    Ne vidim koje su ovde ptice zasticene , fazani i papagaji? Ili mozda gugutke?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.