Pančevo: Radovi na gasnoj termoelektrani toplani su u završnoj fazi

Radovi na gasnoj termoelektrani toplani (TE-TO) u Pančevu su u završnoj fazi i cilj je da u rad bude puštena u trećem kvartalu ove godine, rekao je direktor Gazprom energoholdinga Srbija Pavel Sergejev dodajući da kompanija razmatra planove izgradnje i drugih termoelektrana u Srbiji, kao i gradnju vetroparka.
"Kao investitori, mi smo obezbedili stabilno i neprekidno finansiranje radova na izgradnji elektrane. Usled epidemije korona virusa, uvođenja vanrednog stanja u Srbiji i poteškoća u pogledu dopremanja opreme i dolaska osoblja, rok za puštanje objekta u rad je pomeren, ali naš cilj je da termoelektranu pustimo u rad u trećem kvartalu 2021. godine", rekao je Sergejev.
 
On je rekao da je realizacija projekta usmerena ka namirenju potreba Rafinerije nafte Pančevo koja je u vlasništvu NIS-a za toplotnom energijom i snabdevanju potrošača na teritoriji Srbije i susednih zemalja električnom energijom.
 
"TE-TO Pančevo će biti prva parno-gasna elektrana u Srbiji sa savremenom i visokotehnološkom opremom, dok je korišćenje prirodnog gasa kao goriva ekološki prihvatljivije. Razmatramo projekte izgradnje drugih termoelektrana. Imajući u vidu ciljeve Srbije u pogledu smanjenja karbonskog otiska, razmatramo mogućnost učešća u realizaciji projekata alternativne energetike, uključujući i samostalni projekat izgradnje vetroparka instalisane snage 200 megavata", naveo je Sergejev.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.