Usvojeno: Bunjevački zvanično službeni jezik u Subotici

Odbornici Skupštine grada jednoglasno su usvojili izmenu Statuta Subotice po kojoj se bunjevački uvrštava među službene jezike u gradu.
Usvojeno: Bunjevački zvanično službeni jezik u Subotici
Foto: 021.rs
Prva tačka dnevnog reda je bila predlog promene Statuta Grada Subotice u pogledu uvrštavanja bunjevačkog u službenu upotrebu, kao ravnopravni četvrti jezik sredine.
 
Promena je na današnjem Skupštinskom zasedanju podržana jendoglasno - za nju je glasao 61 odbornik, izuzimajući odbornike DSHV-a, koji su svojim odsustvom bojkotovali ovu tačku.
 
Iako je ishod bio izvesan, rasprava na ovu tačku ipak nije izostala.
 
"Javna rasprava je bila dostojanstvena i argumentovana. Čitava procedura promene Statuta Grada i uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u celini je spovedena u skladu sa zakonom. Gotovo dvostruko veća je bila podrška ovoj inicijativi", rekao je odbornik Mirko Bajić, u ime Saveza bačkih Bunjevaca.
 
Sva osporavanja koja su navedena, kako je rekao, imaju jedan zajednički cilj - "da ukažu da bunjevački jezik ne postoji, da Bunjevci nisu autohtona manjina i da nemaju svoj maternji jezik i da kao takvi nemaju pravo da zahtevaju da jezik bude u službenoj upotrebi".
 
Predsednik Skupštine Balint Pastor rekao je da je izmena Statuta izvršena ne samo u skladu sa Ustavom, zakonima i poslovnikom, nego je to učinjeno u izuzetno demokratskom duhu.
 
"Svi su imali prilike da uzmu učešće u javnoj raspravi, nismo donosili odluke na brzinu, nismo ništa lomili preko kolena jer je ovo pitanje važno ali i osetljivo. Bez obzira na svu specifičnost, svi su izneli ono što misle. Bila su 93 komentara, izveštaj je napisan na 190 strana", objasnio je Pastor.
 
Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je da je čitav proces bio u skladu sa svim pravilima i procedurama, naglašavajući uoči glasanja da je ovo istorijski dan za Suboticu. Očekuje se da će se bunjevački jezik naći u službenoj upotrebi osam dana od objavljivanja odluke u Službenom glasniku, odnosno već sredinom maja, dok će sam proces prilagođavanja teći postepeno.
  • g pen

    10.05.2021 07:32
    Blok, u Kanadi imas engleski i francuski jezik.
  • /

    09.05.2021 15:42
    /
    @Bačvanin
    nis ti bacvan.
    da si bacvan znao bi barem imena mesta u vojvodini pre 45-e. po tim imenima bi znao i sa kime su bila naseljena.

    tito i kapicic su napravili srbe vecinom u vojvodini naseljavajuci ih.
    to nije uspeo ni kralj 1918-e
  • @

    09.05.2021 03:34
    @Purger,
    Ajd nazad u ZG, pa tamo srbuj i odredjuj ljudima ko je Hrvat a ko nije na osnovu analize krvnih zrnaca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.