Sa Gradske kuće u Subotici otpadaju delovi fasade teški i po nekoliko kilograma

Sa Gradske kuće u Subotici otpadaju delovi fasade, zbog čega je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture (RZZSK) naložio postavljanje zaštitne nadstrešnice oko zgrade.
Sa Gradske kuće u Subotici otpadaju delovi fasade teški i po nekoliko kilograma
Foto: 021.rs
Kako se navodi u dopisu koji je RZZSK uputio gradonačelniku Stevanu Bakiću 20. maja, predstavnici ove institucije su u dva navrata tokom aprila ustanovili da sa fasada i krova "učestalo otpadaju komadi fasadnog maltera, reljefnih ukrasnih elemenata od kamena i žolnai keramike, crepovi i delovi krovnih ukrasa", prenosi portal Magločistač.
 
"Trenutno stanje fasade i krova Gradske kuće može prouzrokovati, ne samo trajni gubitak njenih estetskih vrednosti, već može ugroziti i bezbednost korisnika i prolaznika s obzirom da su u pitanju oštećeni komadi teški i po nekoliko kilograma“, navodi se u dopisu.
 
Dodaje se da su uzroci otpadanja ovih elemenata uslovljeni kako atmosferskim prilikama, tako i usled lošeg stanja i dotrajalosti fasade i krova, a da se to dešavalo i ranije, ali nije bilo učestalo kao u poslednje vreme.
 
"Ustanovljeno je više od 30 kritičnih tačaka na svim fasadama i krovnim površinama Gradske kuće koje mogu prouzrokovati otpadanje većih delova fasade, kamenih i ukrasa od žolnai keramike ili delova krova", smatraju u Republičkom zavodu.
 
Gradska kuća i dalje prokišnjava
 
U odgovoru Kabineta gradonačelnika Subotice Stevana Bakića za portal Magločistač navodi se da će grad postupati po zahtevu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture kako bi se obezbedilo "sigurno, nesmetano i bezbedno kretanje prolaznika u krugu Gradske kuće".
 
Navode da je u okviru prekograničnog projekta (IPA Hrvatska Srbija) "Secesijska turistička ruta Subotica – Osijek" izrađena projektno tehnička dokumentacija, koja obuhvata krov, atrijume, podrum, instalacije i stolariju u objektu, ali da nije obuhvaćena sanacija fasada Gradske kuće.
 
"Za obezbeđenje sredstava za adaptaciju, rekonstrukciju i sanaciju Gradske kuće, grad Subotica apliciraće kod nacionalnih i međunarodnih fondova", navode iz Kabineta.
 
Još u oktobru 2019. godine, Gordana Prčić Vujnović iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (MZZSK) rekla je za RSE da subotička Gradska kuća prokišnjava i da je zrela za kompletnu rekonstrukciju.
 
"Stepenice su izlizane, kamena obloga je trošna, osipa se, otpadaju delovi prozora i maltera, prozori ne dihtuju, truli su, tako da Gradska kuća jeste u veoma lošem stanju", navela je Prčić Vujnović.
 
Simbol grada, Gradska kuća u Subotici je građena od 1908. do 1910. godine, po projektima poznatih budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Dežea Jakaba, u stilu mađarske varijante secesije. Još pune dve godine, do 1912. izvođeni su radovi na ukrašavanju enterijera objekta. Zgrada ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.
  • Aca

    22.06.2021 07:58
    Nije samo gk
    Nije samo gradska kuća, evo ne izgradeno pozoriste vec se radpada fasada, pa muzicka skola.
    A putevi u subotici cak ovi delovi sto su krpili tu kao da valkon nisu ni prisli nego lopatama utabali neravno skroz.
  • Yip Man

    17.06.2021 07:32
    Haha .... gde god bili sns-ovci na vlasti vlada trulež, raspad, degradacija, zapuštenost i nemar.

    O korupciji i kriminalu nećemo sada.

    Ništa nisu u stanju da naprave ili da srede kako treba. Ali baš ništa.
  • Vratite

    16.06.2021 16:50
    Austrougarsku
    Kako uopste neko dozvoli da do ovoga dodje? Ako vam nije stalo do gradske kuce, do cega treba da bude stalo gradjanima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.