Linglongu data saglasnost na Studiju procene uticaja na životnu sredinu za deo fabrike u Zrenjaninu

Pokrajina je dala saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje miksera za proizvodnju gume fabričkog kompleksa Linglong u industrijskoj zoni u Zrenjaninu.
Linglongu data saglasnost na Studiju procene uticaja na životnu sredinu za deo fabrike u Zrenjaninu
Foto: 021.rs
Kako se, između ostalog, navodi u obrazloženju Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, proizvodni pogoni za proizvodnju pneumatika nisu predmet ovog zahteva.
 
Proizvodni program tog projekta predviđa "izradu sirovih gumenih traka na bazi kaučuka opšte namene i na bazi butil-kaučuka, u objektu će se smestiti devet proizvodnih linija miksera, a planirana je i izgradnja skladišta opasnog i neopasnog otpada".
 
Navodi se i da će emiteri zagađujućih materija u vazduh, iz oba objekta miksera, odnosno iz proizvodnih i iz pomoćnih procesa, biti opremljeni sistemima za smanjenje zagađenja, a za potrebe rada postrojenja miksera predviđena je potrošnja prirodnog gasa.
 
Vodosnabdevanje objekta za sanitarne, protivpožarne i tehnološke potrebe obezbediće se iz gradske vodovodne mreže, a ukoliko tehnološke potrebe za vodom budu prevazilazile mogućnost snabdevanja iz gradskog vodovoda, bušiće se bunar.
 
U obrazloženju sekretarijata navodi se i da će se otpadne vode sa lokacije odvoditi zasebnim kanalizacionim mrežama za atmosferske vode, sanitarno-fekalne i tehnološke otpadne vode za koje je predviđen predtretman izgradnjom uređaja za primarno prečišćavanje otpadnih voda.
 
Ukazuje se i da su za vreme trajanja javnog uvida mišljenje o Studiji dostavila tri udruženja građana: Most na suvom, RERI i Zrenjaninska omladinska organizacija, kao i 98 građana.
 
U svim dostavljenim mišljenjima iznosi se ukupno 289 primedbi na projekat i Studiju, a najveću zabrinutost građani su iskazali u vezi sa zaštitom vazduha i monitoringom kvaliteta vazduha (89 primedbi), uticajem projekta na vodosnabdevanje (36), prečišćavanje otpadne vode i zagađenje površinskih i podzemnih voda (24), uticaj na zdravlje stanovništva (22 primedbe).
 
Građani su iskazali nezadovoljstvo sadržajem Studije i načinom vođenja procedure, a deo zainteresovanih smatra da je ugroženost Carske bare nakon izgradnje fabrike neupitna i iskazuju sumnju u mogućnost sprovođenja adekvatnog monitoringa biljnog i životinjskog sveta u ovom zaštićenom području.
 
Tehnička komisija za ocenu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje miksera za proizvodnju gume zaključila je da ona odgovara sadržaju propisanom Zakonom.
 
Komisija je analizirala i mišljenja zainteresovanih organa i organizacija kao i zainteresovane javnosti, dostavljenih u toku javnog uvida i ocenila da svi odgovori obrađivača studije koji pojašnjavaju određene nejasnoće moraju biti integrisani u dopunjenu i izmenjenu Studiju o proceni uticaja.
 
Nosilac projekta, Linglong International Europe Zrenjanin, dužan je da se u svemu pridržava mera zaštite i propisano je da, ukoliko u roku od dve godine od dana prijema ove saglasnosti ne pristupi realizaciji projekta, nadležni organ može doneti odluku o izradi nove Studije o proceni uticaja na životnu sredinu ili ažuriranju postojeće.
 
Linglong u radnoj zoni Jugoistok II-A u Zrenjaninu gradi kompleks proizvodnih objekata za proizvodnju pneumatika na oko 97 hektara i, kako je prilikom polaganja kamena temeljca rečeno, fabrika će proizvoditi 13 miliona guma godišnje, zaposliće 1.200 radnika, a u nju će biti uloženo 800 miliona evra.
  • @ tigrovski rob

    28.06.2021 13:07
    Napomena
    tigrovski rob
    michelin mafija
    Znate li kakva je tek prljava tehnologija michelina u pirotskom Tigar Tyresu?
    Nemate pojma.

    Samo par pitanja: Kakve veze ima nestasica vode u ZR sa fabrikom guma? Da li su Kinezi ucinili vodu nemogucom za pice? Zasto se Srbija nije organizovala da to resi? Ko je unistio zrenjaninsku industriju?
    Ko je podigao fabriku sintetickog kaucuka u Elemiru? Za one koji ne znaju, Elemir je dosta blizu Zrenjanina. Da li se sinteticki kaucuk koristi u proizvodnji guma? Koristi se, znaci ova investicija ima bolje ekonomsko opravdanje od svih ostalih fabrika guma u Srbiji, kako onih koje vec rade (Pirot, Krusevac), tako i one koja se gradi u Indjiji.
  • mrva

    27.06.2021 06:29
    @tigrovski rob

    kako da znaju ljudi koji tamo ne rade. izvoli napiši ako znaš šta se plašiš
  • cure

    25.06.2021 23:35
    srbi
    ko vama daje za pravo da se tako ponasate prema Vojvodini....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.