FOTO: Mirović nenajavljeno u domu u Pančevu, Pokrajina plaća letovanje svim korisnicima

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas Dom za decu i omladinu bez roditeljskog staranja "Spomenak" u Pančevu.
Mirović je pre nekoliko dana saopštio da će, povodom jezivih detalja o stanju u domovima za decu širom Srbije, nenajavljeno posetiti domove na teritoriji Vojvodine, kako bi  se "i lično uverio u stanje u tim ustanovama".
 
"Nenajavljeno smo posetili ovu ustanovu da bismo videli kakvi su uslovi smeštaja i života korisnika. Stanje u domu je zadovoljavajuće, ali može biti mnogo bolje kada je reč o smeštajnim kapacitetima. Plan je da do kraja godine zajednički poboljšamo uslove u ovom domu i povećamo broj zaposlenih", rekao je Mirović.
 
Prema njegovim rečima, inspekcije nadležnog sekretarijata utvrdile su da se u ovom domu radi profesionalno ali, kako je rekao, Pokrajinska vlada želi da unapredi rad i život korisnika i zaposlenih.
 
Tokom posete Mirovića dogovoreno je da će Pokrajina finansirati odlazak na more svih korisnika ovog doma krajem avgusta.
 
"Naložio sam i dodatno ulaganje u Dom sa ciljem da se stvore uslovi višeg standarda za štićenike", poručio je Mirović.
 
Direktor Doma "Spomenak" Vladimir Stevanovski kazao je da je, zahvaljujući podršci Republičke i Pokrajinske vlade, u toku sanacija mokrih čvorova, vodovoda i kanalizacije i nabavka nameštaja kako bi se stvorili najbolji mogući uslovi za korisnike.
 
U Domu su zbrinuta deca i omladina od sedam do 26 godina, bez roditeljskog staranja i deca sa smetnjama u razvoju. Smeštajni kapacitet je 48 mesta, a dodatne usluge može pružiti za još toliko dece. 
 
U okviru Doma je i Prihvatilište, čija je funkcija prihvat i kratkotrajan smeštaj dece i omladine kojoj je hitno potreban. U Domu trenutno boravi 20 korisnika o kojima brine 20 zaposlenih radnika.
 
Podsetimo, reakcija Pokrajine jedna je u nizu koja je usledila nakon objave izveštaja "Zaboravljena deca Srbije", koji je na osnovu terenskog rada i posete ustanovama sačinila Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S. U izveštaju, koji je preneo 021.rs, navode se detalji neuslovnog smeštaja za decu i mlade bez roditeljskog staranja i sa mentalnim teškoćama, ali i detalji zanemarivanja i zlostavljanja kroz koje prolaze deca u domovima u kojima nemaju dovoljno brige i zdravstvene nege. 
 
Izveštaj je izazvao šok većine javnosti, ali i reakciju ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević, koja je nalaze organizacije nazvala "paušalnim" i bez dokaza. Potom je  krenula u turneju po domovima.
  • Neoplanta

    06.07.2021 21:52
    Mirovic se slucajno obreo u domu, kao onomad Djuric na dzogiranju!
    Beda i jad!
  • hm

    06.07.2021 21:13
    Sa letovanjem ili bez - ovo je znak da vlast baš i ne drži sve konce u svojim rukama. Potrebna je medijska priča da se nešto desi - da vlast proveri šta se stvarno dešava? Ovo je posao opozicije - da redovno i do tančina propituje vlast, nalazi bolja rešenja i nudi bolje kandidate na izborima sa mnogo sposobnijim ljudima na ključnim i odgovornim pozicijama. Ali ta opozicija ne postoji. Ljudi odustaju - i to je problem, a ne da li će tamo neko otići na letovanje i od čijih para.
  • Kokakole

    06.07.2021 18:55
    Ovo "nenajavljeno" je kao kada u reklami za neki šklj proizvod upotrebe rečenicu: "kineski nerđajući čelik".
    Toliko je istina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina