Vojvođanska turneja Salašarskog pozorišta otkazana po zahtevu Mađarskog saveta: Cenzura na delu?

Salašarsko pozorište iz Kavila kod Bačke Topole otkazalo je turneju u Vojvodini na zahtev Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine (MNS) u Srbiji.
Vojvođanska turneja Salašarskog pozorišta otkazana po zahtevu Mađarskog saveta: Cenzura na delu?
Foto: Pixabay
Oni su ocenili da se u predstavi "Kazimir i Karolina" koristi "neprimeren rečnik".
 
Kako je preneo je Radio Slobodna Evropa, to je zatražio predsednik Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) Jene Hajnal, koji je naveo da "ta predstava dovodi u pitanje svetlu prošlost i nasleđe ovog pozorišta".
 
Potpredsednik Upravnog odbora Salašarskog pozorišta Zoltan Devai rekao je da je planirana turneja po vojvođanskim selima okončana, iako im Savet nije precizirao suštinu zahteva.
 
"Ovo je oblik uvođenja cenzure u pozorište, ali zaista ne znamo zbog čega. Kritikujemo pojave u društvu, ali nikoga nismo po imenu pomenuli. Ne mislim da su psovke u predstavi pravi problem. Ranijih godina bilo je komada u kojima je bilo mnogo više vulgarnog jezika, kritike prema politici, društvu i veri, ali su sve turneje išle do kraja", rekao je Devai.
 
On je naveo da je tekst originalne drame "Kazimir i Karolina" Edena von Horvata u predstavi neznatno izmenjen i modernizovan.
 
Dodao je da će izvođenje biti nastavljeno u Kavilu, selu iz kog potiče pozorište, svako veče u 21 sat, sve do 12. avgusta, do kada je turneja planirana.
 
"Smatramo da je tako pošteno prema publici i mladim glumcima koji su na njoj radili danonoćno mesec dana. Kazimir i Karolina su ljubavni par čija se veza raspada. On je prethodno dobio otkaz, a komad pokazuje kako društvo utiče na jednu ljubavnu vezu", objasnio je Devai.
 
Reditelj predstave Robert Lenard naveo je na svom profilu na Fejsbuku da je "šokiran" zabranom i da je smatra nedopustivom.
 
"Nisam mislio da se sloboda umetnosti danas ovako može pogaziti. U strahu sam jer istorijsko iskustvo je pokazalo da su ovakve pojave znak mnogo gorih stvari", naveo je Lenard.
 
On je podsetio da je komad Kazimir i Karolina već jednom bio zabranjen, kada pozorište na nemačkom jeziku u januaru 1933. nije smelo da odigra tu predstavu.
 
Kako je podsetio, iste godine 10. maja, zajedno sa ostalim tekstovima Edena von Horvata, komad je zapaljen na glavnim trgovima u Berlinu.
 
Salašarsko pozorište iz Kavila duže od četrdeset godina u vojvođanskim selima organizuje predstave na otvorenom, livadama i poljanama, za publiku koja retko ima priliku da uživo gleda pozorišna ostvarenja.
  • Steva

    04.08.2021 16:16
    dali je moguće da
    Nepristojnost i prostakluk, dali je to ono što "krasi" mađarsko pozorište ? Naime pre možda desetak godina je na tvrđavi u Novom Sadu bila pretsatava mađarskog pozorišta u okviru INFANT-a u kojoj potpuno nag muškarac pozira a nailaskom mlade dame pokriva svoj polni organ sa kiflom. U tom momentu devojka zgrabi kiflu i pojede je. I sad smo mi gledaoci kao trebali da budemo zadivljeni dovitljivošću i humorom mladog reditelja.Jete,ali je to suviše ružno i odvratno da bi se bili ko na to nasmejao.
  • @

    30.07.2021 09:06
    Srbiju čine svi ljudi koji u njoj žive, pa i vi.
  • Verujem vo jed

    30.07.2021 08:05
    Nacionalni saveti, a pre svih svm-ovski, su partijska ispostava i bastilje totalitarizma. Sramota!
    Dakle, ostalo je još dda pale knjige, kao ideološka im braća...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Vozom do Bečkereka - evo sa'će

Pre nekoliko godina Vlada Srbije je ukinula i demontirala pruge u ukupnoj dužini od oko 700 kilometara, od čega je više od 430 kilometara bilo položeno po Vojvodini.