Zrenjaninci organizovali protestnu vožnju, traže vodu za piće

Protestna vožnja organizovana je u Zrenjaninu zbog toga što stanovnici tog grada više od 17 godina nemaju zdravu vodu za piće.
Zrenjaninci organizovali protestnu vožnju, traže vodu za piće
Foto: Pixabay
Protestnu vožnju organizovali su Zrenjaninci iz udruženja Zrenjaninska akcija (ZRAK), a u koloni koja se kretala gradskim ulicama na vozilima su bile poruke "Zrenjanin je žedan", "Dokle da čekamo", "Gde je voda".
 
Bekim Rukeci iz ZRAKA je rekao novinarima da je jedini zahtev tog protesta dva litra vode po glavi stanovnika i da će taj zahtev zvanično biti prosleđen zrenjaninskoj vlasti.
 
Upitan da prokomentariše raskidanje ugovora sa fabrikom vode, Rukeci je kazao da se neće uplitati u politička prepucavanja.
 
"Nismo ovde zbog fabrike, već zbog vode, tražimo samo dva litra vode što je medicinski minimum, a proteste ćemo nastaviti", rekao je.
 
Pre nekoliko dana gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je novinarima da je ugovor sa Fabrikom vode raskinut jer investitor nije ispunio obaveze, kao i da se traže nova rešenja.
 
Ugovor sa investitorima - Grupom Zilio potpisan je 2015. godine, u nekoliko navrata isporučivana je voda za koju se tvrdilo da zadovoljava standarde i da se čeka rešenje sanitarne inspekcije kojom se ukida zabrana upotrebe vode za piće iz 2004. godine.
 
Fabrika vode prekinula je rad zbog eksplozije koja se dogodila krajem prošle godine, a vodosnabdevanje grada preuzelo je preduzeće "Vodovod i kanalizacija".
 
Iz Fabrike su zatim ukazivali da su otklonili posledice i nedostatke, ali su tvrdili da ih Vodovod sabotira.
 
U junu ove godine saopštili su da su spremni da rade i ispunjavaju obaveze iz ugovora i da pomognu gradu da se svi delovi sistema vodosnabdevanja unaprede i poprave, ali da za to nedostaje dobra volja gradskih vlasti.
 
Voda iz zrenjaninskog vodovoda zabranjena je za piće zbog nedozvoljene količine arsena, pa Zrenjaninci od 2004. godine piju flaširanu vodu.
 
Zrenjaninci su i ranije organizovali proteste, a pamte niz bezuspešnih rešenja i obećanja da će imati zdravu vodu za piće.
  • Банатмен

    03.08.2021 09:20
    Шта би Тесла рекао?
    @Banaćan. Делим Ваше мишљење у вези једног од захтева протеста - безвезне помоћи од 2 литра/дневно. Из наших џепова то опет иде, неће пасти с неба. Детињасто! Али остали захтеви су уреду: позивање на одговорност за пропалу инвестицију и одуговлачење. Истина је ћерка времена. Видићемо да ли је све спин, немојте напамет да осуђујете.
    Тесла би нас питао: "Да ли је Банат удаљена српска прекоморска територија као нпр. Француска Полинезија? Постоје ли у окружењу градови који су имају решења? Зашто не учите једни од других, грађани Србије?"
  • Banaćan

    02.08.2021 23:14
    Smatralac iz ZR
    Ko još veruje u ove Zrebjaninske mafijaše? Botovi traže dve litre mineralne vode, a njihovi nalogodavci ukrali su čitavu donaciju vode, jedan petogodišnji samodoprinos i nebrojene milione naših novaca. Ko još veruje u bajke kad nam pred nosom podmeću kukavičija jaja. Protest je bio lažan, u organizaciji vlastodržaca, a narod opet naseo. I ovaj što se predstavlja kao Banatmen je njin siniško.
  • Банатмен

    02.08.2021 09:54
    Тесла и Пупин
    Да у Банату живе искрени следбединици Тесле и Пупина, другачије би се прича с питком водом развијала. Шест година трајала је изградља тзв. фабрике неисправне воде, од 2015. - 2021.
    За шест година изграђен је Ђердап: "Изградња ХЕПС „Ђердап 1” је званично почела 7. септембра 1964. године. Први агрегати пуштени су у рад 6. августа 1970. године, истовремено на југословенској и румунској страни."
    (Извор: http://www.eps.rs/cir/djerdap/Pages/istorija.aspx)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".