Ko se bude izjašnjavao kao Vojvođanin biće podveden pod kategoriju "regionalna pripadnost"

Građani koji se na popisu stanovništva budu izjašnjavali kao Vojvođani prilikom obrade podataka biće podvedeni pod kategoriju regionalna pripadnost.
Ko se bude izjašnjavao kao Vojvođanin biće podveden pod kategoriju "regionalna pripadnost"
Foto: 021.rs
To je za Tanjug rekao direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević. To je obrazložio time što "Vojvođani ne postoje kao nacija".
 
"Svaki stanovnik Srbije slobodan je da se, prilikom popisa, o svojoj nacionalnoj pripadnosti izjasni prema sopstvenoj želji, a popisivač je dužan da to verno prenese u popisnicu i da slovima upiše onako kako je građanin rekao", kazao je Kovačević.
 
Na ovaj način Kovačević je odgovorio na napore vojvođanskih stranaka, Vojvođanske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, da se omogući građanima da se na popisu izjasne kao Vojvođani. Oni su o tome razgovarali sa ministarkom za ljudska prava i dijalog Gordanom Čomić, što je podiglo prašinu u javnosti. 
 
Pojedine desne stranke su zatražile ostavku Gordane Čomić, a ona je odgovorila da zakon o popisu garantuje manjinama pravo na izjašnjavanje o njihovom jeziku, pravo na učešće popisivača iz njihove zajednice i sva prava koja Zakon o popisu inače garantuje svim građanima. 
 
Kovačević kaže da ga ne zanima inicijativa "vojvođanskih stranaka, Gordane Čomić, Saveta Evrope i ostalih".
 
"U svom radu vodimo se Međunarodnim preporukama UN za popis stanovništva i preporukama Eurostata", zaključio je on.

Komentari 131

  • MonteDushano

    20.09.2021 10:29
    Auuu, kakva diskriminacija...
  • Siki

    01.09.2021 11:15
    Sad ću se iz inata izjasniti kao ku*ac!
    - Kako se osećate?
    - Kao ku..
  • Mastodont

    01.09.2021 09:45


    I nama su izazivali nemir vaši tenkovi i traktori, sad je red malo da se vi tresete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina