APV o vojvođanskom izjašnjavanju: Umesto Vlade Srbije, konačnu odluku donosi SNS

Akcija progresivne Vojvodine, komentarišući inicijativu da se omogući građanima da se izjasne kao Vojvođani na popisu, navodi da odluku o tome donose centri moći unutar Srpske napredne stranke.
APV o vojvođanskom izjašnjavanju: Umesto Vlade Srbije, konačnu odluku donosi SNS
Foto: 021.rs
"U Srbiji se proteklih nedelja ponavlja već viđeni scenario koji bi trebalo da uveri javnost u to da je aktuelna vlast otvorena za liberalne i evropske ideje; ministarka za ljudska prava i prava manjina Gordana Čomić pokrenula je javnu debatu u vezi s pravom građana da se na narednom popisu stanovništva izjasne kao Vojvođani, ali umesto da inicijativa dobije epilog na Vladi Srbije, o tome konačnu (negativnu) odluku donose centri moći unutar Srpske napredne stranke i ona se okončava bez ikakvog rezultata", poručuju u APV.
 
Oni navode da podržavaju pravo svakog građanina i građanke da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao Vojvođani i podsećaju da je tokom popisa 2011. godine svoje ustavno pravo da se na ovakav način opredeli već koristilo nekoliko hiljada stanovnika Srbije. Uprkos tome, podatak o tačnom broju izjašnjenih na ovaj način ostao je nedostupan javnosti.
 
"Smatramo kako je za početak neophodno da taj podatak bude javno dostupan i zato zahtevamo od ministarke Čomić i Vlade Srbije da donesu odluku kojom će obavezati Komisiju za popis stanovništva i Republički zavod za statistiku da podatak o broju građana i građanki opredeljenih kao Vojvođani saopšti kao zasebnu, vidljivu kategoriju pored ostalih rezultata popisa. Svi koji se tako osećaju, zajedno s ostalim građanima i građankama Srbije i Vojvodine i celokupna javnost, imaju pravo to da znaju", navode u APV.
 
Nakon toga potrebno je nastaviti dijalog i demokratsku transparentnu naučnu raspravu o različitim aspektima vojvođanskog identiteta i zanemarenim pravima stanovnika naše pokrajine, kao što je definisanje odgovarajućeg pravnog okvira za autonomiju Vojvodine, zaključuju u APV.
  • Zovem se Stevo

    03.09.2021 14:46
    INAČE
    Ja ću se na popisu izjasniti kao NAPREDNJAK.
  • mrcke

    03.09.2021 07:35
    Popis treba bojkotovati.
  • marjan

    03.09.2021 01:33
    APV je "Akcija progresivne Vojvodine" isto koliko je i SNS "Simpatički nervni sistem", kao što je i SSSR "Savez slavonskih skupljača rudnjače"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina