Planira se naseljavanje oko 3.000 Kineza kod Zrenjanina

Skupština Zrenjanina usvojila je odluku o usvajanju Plana generalne regulacije naseljenog mesta Ečka, čime se omogućava gradnja petospratnica u tom selu.
Protiv ove odluke bio je deo zrenjaninske javnosti i pokreta.
 
Među njima je i Građanski preokret, koji je saopštio da bi izgradnjom pet petospratnica na 30.000 kvadratnih metara, prenamenom šumskog zemljišta u građevinsko, i doseljavanjem više hiljada Kineza, selo Ečka, koje trenutno ima oko 3500 stanovnika, bilo potpuno izmenjeno i u ambijentalnom i u demografskom smislu.
 
"Iza svega se krije ustupak zahtevu kineske kompanije Linglong koja želi da izgradi kompleks od pet petospratnica i tamo naseli svoje radnike, a verovatno i kineske radnike graditelje budućeg auto-puta Beograd-Zrenjanin. Odgovorni urbanista Javnog preduzeća za urbanizam Zrenjanina Jelka Đorđević iznela je tokom javne rasprave suprotno mišljenje od predložene odluke, jer povećanje spratnosti u ravničarskom selu onemogućava očuvanje slike predela i narušava zaštitu od stvaranja pojačanih uticaja vetra zbog čega ni u jednom zrenjaninskom selu nije dozvoljena takva gradnja", poručuju u Građanskom preokretu.
 
Kako dodaju, procena urbanista je da se planira naseljavanje najmanje 2.500 ljudi, ali "s obzirom na dosadašnju praksu stanovanja kineskih radnika u Zrenjaninu, realno je očekivati da ih u tom stambenom kompleksu bude oko 3.000".
 
Po rečima zamenika gradonačelnika Zrenjanina Saše Santovca, najvažnija odluka na današnjem dnevnom redu ticala se Ečke, čime se nastavila praksa donošenja takvih planova za naseljena mesta.
 
"Cilj je da se identifikuje trenutno stanje, ali i da omogućimo nove investicione aktivnosti u tim mestima. Svako ko je želeo da se upozna s predlogom plana za Ečku mogao je to da učini, tri puta je ta mogućnost oglašavana, dva puta je predlog plana bio na javnom uvidu po trideset dana, jednom je bio otvoren petnaest dana. To jasno pokazuje da je svako mogao da dobije željenu informaciju i učestvuje dalje u odlučivanju", poručio je Santovac.
 
Santovac je naveo da se već naredne srede očekuje raspisivanje novog oglasa za otuđenje gradskog građevinskog zemljišta, dodajući da postoji zainteresovan investitor.
  • Dom za vesanje

    24.09.2021 15:17
    A Perhan hoce da se zeni...
    Ima tome dosta vec kad sam procitao vest... nemaju dosta devojaka u Kini...
    Ima nekoliko meseci vec, procitao vest: negde na jugu Srbije... devojcice od desetak godina u nekim zaseocima ne smeju da idu same, sto bi Brazzersi rekli, "nabacivavali" im se Kinezi sto rade u rudniku u blizini. "Nabacivavali" se onako, u grupi, ono 5-6-7 njih punoletnih, devojcicama od 10-11 godina. Majke se poplasile. Cuj: majke se poplasile? A devojcice?
    A ko zna...Mozda je bilo samo prasina u oci, ono kao da svi zaborave na Gazda Palmu.
    Pa eto, nista, rek'o da spomenem: Vojvodina je uvek rasirenih ruku sve nas primala... tako je bar Najlepsi vodja s'vatio... doduse pogresno. Najlepsi vodjo, brat Si je mozda tebi brat, nama nije. A ako zbog necega naj....bes, bice zbog rasprodaje, ne zemlje, nego obraza. Zivi bili pa videli...
  • G pen

    24.09.2021 14:43
    Kinezi su vec tu. Radnici za most preko Sodrosa su u Medalji.
  • Steva

    22.09.2021 17:37
    ovde više nema holandezi...

    Mastodont
    @Li-man

    Bolje i Kinezi i Arapi nego Bosanci.

    Ko veliš neka vide bosanci i ostali šta je kolonizacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Vozom do Bečkereka - evo sa'će

Pre nekoliko godina Vlada Srbije je ukinula i demontirala pruge u ukupnoj dužini od oko 700 kilometara, od čega je više od 430 kilometara bilo položeno po Vojvodini.