Brnabić o zagađenoj vodi u Zrenjaninu: Blizu smo dogovora s investitorom koji ima svetske reference

Premijerka Ana Brnabić kaže da Vlada Srbije razgovara sa investitorom o kupovini fabrike vode u Zrenjaninu i smatra da su blizu dogovora koji bi rešio problem pijaće vode u tom gradu.
Brnabić o zagađenoj vodi u Zrenjaninu: Blizu smo dogovora s investitorom koji ima svetske reference
Foto: Pixabay
Ana Brnabić je na Plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji rekla da Vlada Srbije hoće da uloži u ceo vodovodni sistem u Zrenjaninu jer su, kako kaže, tamo jako stare cevi i veliki gubici.
 
"Bez toga bismo mogli da imamo problem, pa da kvalitetna voda iz fabrike, dok dođe do građana to više ne bude, osim ako ne zamenite cevi", navela je Brnabićeva.
 
Premijerka ističe da je problem sa pijaćom vodom u Zrenjaninu izuzetno teško rešiti i pojašnjava da niko iz Zrenjanina nije pitao Vladu kako da reše problem, pa su ušli u javno-privatno partnerstvo iako nisu mogli u tom trenutku.
 
"Tada nije postojao dovoljno jasan pravni okvir da vam prečišćavanje vode radi privatni partner, pa smo kako bismo to omogući ušli u hitne izmene zakona i izabrali privatnog partnera", kaže Brnabićeva.
 
Navodi da taj partner nije pokazao da je sposoban da reši problem i da Zrenjanincima isporuči kvalitetnu pijaću vodu kako bi Autonomna pokrajina Vojvodina mogla da ukine zabranu.
 
"Onda ste došli u jedan ćorsokak zato što je bilo tako organizovano i nisu mogli da isporuče vodu. Zrenjanin to ne može da plaća i ta firma je bankrotirala. Pošto ju je finansirala jedna komercijalna banka, ona je praktično preuzela fabriku", objasnila je Brnabićeva.
 
Premijerka ističe da je država mogla da kupi fabriku, ali da to nije bilo rešenje problema jer se ne zna koliko novca treba da se uloži da bi proradila.
 
"Mogli smo da nađemo privatnog partnera koji je spreman da sa bankom nastavi taj projekat i da Zrenjaninci dobiju vodu i to je ono što radimo poslednjih nekoliko meseci. Mislim da je sada na pragu dogovor sa jednim investitorom koji ima svetske reference u toj oblasti", rekla je Ana Brnabić.
  • Pićuka

    07.11.2021 16:19
    A šta je bilo do sada? Bačene pare. Mi nemamo stručnjake u Srbiji. Nama je dualno obrazovanje, za robove , vrhunac uspeha.
  • Ivan Markov

    06.11.2021 22:14
    Opatija
    Nemojte biti naivni. Tu pricu sam cuo kad sam dosao u Vodovod Zrenjanin davne 2005 godine. U dvoristu je znani Dalmacija sa nekim Cesima ljepio cevi i rezervoare i hvalio se kako ce on samo sa peskom i koagulacijom ocistiti Arsen iz vode. Moj sef je rekao: bez hemijskog postupka nemoze ze Arsen izbaciti iz vode. Za Zrenjanin treba cca 40 miliona Eura zajedno za filtraciju i zamenu svih starih iz doba Jugoslavije cevi koje su pravljene u Anhovu u Sloveniji i iz Azbesta su. Cijela Srbija je puna tih velikih cevi. Sve glavne i sporedne cevi treba zameniti da bi voda bila adekvatna u Zrenjaninu. Ne vredi da prave vodu kad su cevi iz 1968 godine. Gde god je napuknuce i pusta voda tu je i Azbest u vodi. Ocete cistu vodu ajmo radne akcije svako neka iskopa do ulice, drzava ce da iskopa celi Zrenjanin i to ce da traje barem 3 godine. Sve ostalo je bla bla koje smo culi 2005 godine od tada je doslo najmanje 12 stranih delegacija i firmi da ponude ali su odustali jer se trazi % za stranku.
  • Žedni Zrenjaninac

    06.11.2021 12:16
    Vozaju nas ko majmune
    Fabrici vode je vlast podmetala klipove u točkove. Navodno, nije mogla da obezbedi dovoljne količine vode da se usred leta zalivaju travnjaci i trotoari. Glavni argument im je bio da se snabdevanjem vodom ne može baviti privatno preduzeće preko JKP Vodovod i analizacija. E sad će biti sve u redu. Fabriku će za male pare kupiti opet privatnici, ali „naši“ koji su odavno bacili oko na ovaj pogon. Naravno, ni Italijani neće sedeti skrštenih ruku pa će podneti tužbu Strazburu i dobiti sud. Sve će to narod pozlatiti iz svog džepa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina