Kokot: Linglong već dve i po godine može da krši sve zakone, strašne slike radnika bile su očekivane

Premeštanje vijetnamskih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong je u toku, potvrđeno je za N1, a kako se saznaje, sele ih na drugu stranu industrijske zone, gde su smešteni kineski radnici.

Pojedini mediji su još ranije objavili da su radnici iz Vijetnama, koji žive u nehumanim uslovima, preseljeni na drugu lokaciju, ali to tada još nije bilo učinjeno.

Ngijen Van Tri, koji je zbog razgovora sa novinarima dobio otkaz, rekao je da su u Zrenjanin došli pre pet meseci i da ih je agencija koja je organizovala posao prevarila kao i da, kako je naveo, "ništa nije tako kako im je obećano", da su im pasoši oduzeti, da nemaju novac i da žele da idu kući.

Aktivista Zrenjaninske akcije (ZRAK) Mišo Živanov rekao je da su aktivisti ZRAK, čim se sinoć pojavila informacija o izmeštanju radnika, došli do baraka i uverili se da su tu samo automobili privatnog obezbeđenja, a da su radnici iz Vijetnama u istim prostorijama.
 
"U Srbiji ljudi znaju kako neki radnici žive, ali ovo je bukvalno moderno ropstvo na delu", rekao je on i navodeći da su radnici dobili po jednu platu od maja ove godine i da im nisu vraćeni pasoši. Dodao je da su oni "zatočenici rukovodstva Linglonga i našeg sistema".
 
Živanov je ukazao da ZRAK želi da pomogne tim radnicima i da su im i tokom prethodnih dana donosili solidarnu pomoć.
 
"Oni nemaju ni odeću za zimske uslove, podelili smo im čarape, obuću, zimsku odeću, a i dalje radimo da im se pomogne u želji da odu odavde", naveo je.
 
Aktivista Građanskog preokreta Dušan Kokot rekao je da za sve koji prate izgradnju fabrike Linglong dešavanje sa radnicima nisu iznenađenje i da su te "strašne slike bile očekivane".
 
"Ako ta fabrika već dve i po godine može da krši sve zakone, ako država to ignoriše, ako na prijave i upravne sporove niko ne reaguje, pa ni inspekcija rada, zaista bi bilo glupo očekivati da će status zaposlenih, a i onih koji će da rade, da bude u skladu sa zakonima Srbije", rekao je Kokot.
 
Istakao je i da je tom investitoru "sve dozvoljeno" i ako može da krši zakon o planiranju i izgradnji, životne sredine, o državnoj pomoći zašto ne bi kršio i zakone o radno pravnom statusu zaposlenih.
 
Radnicima iz Vijetnama organizacija Solidarna kuhinja podelila je hranu.
 
Linglong: Vijetnamce angažovao izvođač radova
 
Kompanija Linglong saopštila je da vijetnamski radnici nisu njeni uposlenici, već ih je angažovao izvođač radova, takođe kineska kompanija TEPC, odnosno njen ogranak u Beogradu, prenosi nova.rs.
 
Kompanija navodi da je netačna informacija da u naselju koje su mediji posetili stanuje bilo koji zaposleni Linglonga.
 
"Želimo da naglasimo da se naša kompanija zalaže za potpuno poštovanje i human i dostojanstven pristup svim zaposlenima, te vas obaveštavamo da ćemo organizovati sastanke sa predstavnicima svih naših izvođača radova, na kojima ćemo ih obavestiti o vrednostima za koje bismo želeli da primenjuju. Od izvođača je zahtevano da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi bolji smeštaj, od izvođača smo dobili informaciju da su im pasoši vraćeni", zaključuje se u saopštenju kompanije Linglong.
  • Srdjan

    19.11.2021 09:14
    I vijetnamac je dobio otkaz i otisao kuci peske kao i oni kinezi za macke!
  • Zzx

    18.11.2021 20:00
    Znači, idemo dalje
    Linglong pere ruke. Nazadnjačke vlasti ćute kao zalivene. Čak je i Đilas ostavljen na miru. Ne čuju se orlići, martinovići, sarape, vučićevići i ostale galamdžije. Najbolji student zanemeo, ili, po običaju, nema pojma šta je problem.
  • Preletaci

    18.11.2021 19:28
    Preletaci
    Cudi me kako Milenko Jovonov koji je zaduzen za sns u banatu nije vec odreavovao i napao Djilas i ostala za stanje u ling longu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".