"Šerijatsko pravo" u ugovorima vijetnamskih radnika: Bez štrajkova i bežanja

Brojne nezakonite i bizarne odredbe nalaze su u dokumentima koje su kineske i vijetnamske kompanije dale na potpis vijetnamskim radnicima Linglonga.
"Šerijatsko pravo" u ugovorima vijetnamskih radnika: Bez štrajkova i bežanja
Foto: 021.rs

BIRN je došao do ugovora koje su vijetnamski radnici potpisivali sa druge dve kineske građevinske firme registovane u Srbiji, podizvođačima koje je Linglong angažovao za izgradnju fabrike guma.

Ugovori koje su kineske firme registrovane u Srbiji dala na potpis vijetnamskim radnicima krše niz odredbi Zakona o radu: od zabrane sindikalnog delovanja i štrajka, preko (ne)regularnih radnih časova koji mogu biti iznad dozvoljenog zakonskog maksimuma, pa do nezakonitih odredbi o godišnjem odmoru i probnom radu.

Prema saznanjima BIRN-a, podizvođači koji su formalno-pravno angažovali vijetnamske radnike su dve građevinske kompanije: China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction, CEEG TEPC, registrovana 2018. godine, kao i Sichuan Dinglong Electric Power Engineering, registrovana u decembru 2020.
 
Jedan od dodatnih formulara koji su potpisali sa poslodavcima, u koje je BIRN imao uvid, navodi i da se radnicima uzima 650 dinara za svaki dan opravdanog odsustva sa posla, uključujući i odsustvo zbog bolesti.  
 
Iako po ugovoru imaju pravo na zdravstveno osiguranje, jedan od radnika kaže za BIRN da je nekim radnicima koji su imali simptome koronavirusa bilo zabranjeno da potraže lekarsku pomoć.
 
"Nemaju nikakvog poštovanja prema nama. Bolesni smo, a kompanija nam ne da idemo u bolnicu", rekao je on. 
 
"Pre mesec dana imali smo ljude sa simptomima Kovid-19. Ali firma nam je zabranila da idemo kod doktora. Rekli su nam da ostanemo u smeštaju i samoizolujemo se", ističe on.
 
Kako se navodi u ugovoru, radnicima preti otkaz ako pokušaju da se sindikalno organizuju ili protestuju, ali i ako javnosti otkriju tajne u vezi sa poslovanjem kompanije.
 
Po potrebi, "redovno radno vreme" može dostići 234 sata tokom 26 radnih dana mesečno, dok je po srpskom zakonu radno vreme ograničeno na 192 sata mesečno, uključujući i prekovremeni rad. Za 12 meseci trajanja ugovora, radnici imaju pravo na 12 dana odmora, mnogo manje od onoga što propisuje zakon u Srbiji, i to tek nakon isteka ugovora. 
 
BIRN je imao uvid i u niz sporazuma koje su radnici pre dolaska u Srbiju potpisali sa posredničkom vijetnamskom agencijom, a u kojima se radnici odriču brojnih prava, čak i tužbi protiv agencije, dok ih sama agencija netačno obaveštava o zakonima i običajima u Srbiji.
 
U jednom od obrazaca deluje da su običaji i pravila kopirani iz obrazaca namenjenih radnicima koji putuju u zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom u kojima važi šerijatsko pravo, kao što su Avganistan ili Saudijska Arabija. U tački "A.4. Kršenje srpskih zakona" navodi se da je kompanija informisala radnika da će "država domaćin" onom ko bude uhvaćen u krađi "odseći šake", a u slučaju ubistva i "odseći glavu".
 
Neki od obrazaca navodno objašnjavaju radne zakone i običaje u Srbiji, od kojih je jedna i ta da su, kako se lažno navodi, "štrajkovi u Srbiji svima zabranjeni". Radnici su morali da potpišu da "apsolutno neće učestvovati u štrajkovima, demonstracijama" ili "podsticati druge da štrajkuju, protestuju ili daju otkaz".
 
Radnici su potpisali čak i obrazac o "Obavezi da se ne pobegne", prema kom moraju da plate 50 miliona vijetnamskih donga, što iznosi oko oko 2.200 dolara, u slučaju da napuste radno mesto, odnosno "pobegnu". Garant da će radnik platiti tu kaznu u slučaju bega, jesu članovi njegove porodice.
 
Sva dokumentacija do koje je došao BIRN ide dodatno u prilog tvrdnjama organizacija A11 i ASTRA, da postoje ozbiljne sumnje i u trgovinu ljudima. Potpisani ugovori i sporazumi teret obaveza neravnomerno prebacuju na teren radnika, suprotno svim međunarodnim standardima, a uspostavljen je i čitav sistem kazni kako oni ne bi mogli jednostavno da napuste radno mesto u dalekoj stranoj zemlji čiji jezik ne poznaju.
 
Celu priču čitajte na sajtu BIRN-a.
  • radnik

    29.11.2021 19:17
    prevaren
    isto je je i u drugim fabrikama u aptivu koji je uzeo podizvođača poljski auto-bast a ovi uzeli podizvođača iz novog sada koji 40-tak radnika već 4 godine zavlači ne prijavljujući ih a šalje ih da rade u leskovac,rumuniju,ukrajinu. inspekcija uopšte ne reaguje.
  • Mojsije

    29.11.2021 17:39
    Ju ju
    Ovo nije moguce kod nas. Pa mi smo ekonomski tigar. Da nije smesno bilo bi zalosno. Napredno nema sta!
  • NKNS

    29.11.2021 17:35
    Ko zna odakle su pokupili ove nesrecne Vijetnamce koji nisu znali ili mogli da barem nesto izguglaju o Srbiji. Mi jos nemamo pojma koliko su brutalni Kinezi a sve im tepamo "braca" i uvlacimo se u sve vece podanistvo prema njima, i politicko i finansijsko. Neverovatno je koliko su lako nazadnjaci prodali sinofiliju prosecnom Srbinu, ne znam stvarno koliko neko mora biti glup da misli da ce Kina voditi nase nacionalne bitke i da ih ista drugo zanima sem kako da maksimalno iskoriste one koji upadnu u njihovu duznicku zamku a to su mahom propale drzave i diktatorski rezimi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".