Stigao nacrt budžeta Vojvodine za 2022. godinu: Nastavak već započetog i nekoliko novih planova

Nastavak započetih investicija poput izgradnje Kamenice 3 i automatizacija odbrane od grada na teritoriji raketnog centra Bajša i Samoš ukratko su planovi u nacrtu budžeta Vojvodine za 2022. godinu.
Stigao nacrt budžeta Vojvodine za 2022. godinu: Nastavak već započetog i nekoliko novih planova
Foto: 021.rs

Budžet APV planira se u iznosu od 88,4 milijarde dinara i nešto je veći od inicijalnog budžeta Pokrajine za 2021. godinu. kao i uvek, Većina novca su transferna sredstva kojim Vojvodina faktički ne raspolaže, sedam milijardi je neraspoređen višak iz prethodnih godina, a ukupan fiskalni deficit planira se u iznosu od 7,2 milijarde dinara.

Tekući rashodi iznosiće 83,9 milijardi dinara.

Sekretarijati u okviru Pokrajinske vlade neće imati neke naročito nove, ogromne projekte i planove za godinu pred nama. 
 
Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo planira 700 miliona dinara za nastavak automatizacije raketnog centra Bajša i Samoš, a 55 miliona izdvojiće se za izradu tehničke dokumentacije za građevinsku dozvolu za izgradnju regionalnog sistema vodosnabdevanja "Istočni Srem".
 
Sekretarijat za obrazovanje baviće se, između ostalog, finansiranjem rada novog Kreativnog centra Hertelendi-Bajić u Bočaru, a planira sumu od 3,2 miliona dinara. 
 
Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama će, između ostalog, uložiti u kapitalno održavanje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog (35,6 miliona) i Arhiva Vojvodine (100 miliona).
 
Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine uložiće ukupno 9,4 miliona dinara u zaštitu prirodnih dobara, kao i 15 miliona za parking, pristupne saobraćajnice i trotoar za Velnes i spa centar sa Akva-parkom na Paliću.
 
Od kapitalnih projekata, Sekretarijat za privredu i turizam planira 7,2 miliona za IPA projekat zajedničkog razvoja prekogranične mreže biciklističkih staza koje imaju pristup prirodi.
 
Sekretarijat za obrazovanje planira 140,8 miliona dinara za modernizaciju infrastrukture u osnovnim školama, 52 miliona za modernizaciju srednjih škola i 61 milion za modernizaciju vrtića u Vojvodini.
 
Sekretarijat za zdravstvo nastavlja pomenuta ulaganja u izgradnju Kamenice 3 sa PET centrom i to iznosom od od 3,2 milijarde dinara. U razvoj infrastrukture i opremanje vojvođanskih zdravstvenih ustanova uložiće se 1,8 milijardi dinara.
 
Sekretarijat za socijalnu politiku planira ukupno 540 miliona dinara za populacionu politiku.
 
Uprava za kapitalna ulaganja baviće se izgradnjom Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu u iznosu od 577,5 miliona dinara. Na dnevnom redu je i ranije najavljena rekonstrukcija Doma za duševno obolela lica u Čurugu (798 miliona dinara), a 200 miliona otići će za rekonstrukciju i promenu namene za potrebe Muzeja XX veka. Za nastavak (sada već dosta dugotrajne) rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici izdvojiće se 160 miliona dinara, a za gradnju sale za fizičko vaspitanje u novosadskoj Gimnaziji "Laza Kostić" planira se 200 miliona dinara.
 
Kao i prethodnih godina, Pokrajina izdvaja velika sredstva za uređenje starog jezgra Sremskih Karlovaca. Tako će i biti i naredne godine, a budžet je 140 miliona dinara. 
 
Zaduživanje Pokrajine aktuelna je tema iz godine u godinu.
 
"Zaduživanje Autonomne pokrajine Vojvodine za 2022. godinu, za potrebe finansiranja kapitalnih investicionih rashoda i izdataka, planirano je ovom odlukom u iznosu od ukupno 1.150.000.000 dinara, od čega se 700.000.000 dinara planira zaduživanjem u zemlji, a 450.000.000 dinara zaduživanjem na inostranom tržištu odnosno od Evropske banke za obnovu i razvoj. Zaduživanje od Evropske banke za obnovu i razvoj planira se u projektu dugoročnog finansiranja u obliku zajma u ukupnom iznosu od 12.000.000 evra, pri čemu se za 2022. godinu planira povlačenje sredstava u iznosu od 3.600.000,00 evra, odnosno u dinarskoj protivvrednosti koja je projektovana u visini od 450.000.000,00 dinara", navodi se u predlogu odluke o budžetu APV za 2022. godinu. 
 
Još jedna od vrlo aktuelnih tema je rezerva koju Pokrajina planira. Inicijalna budžetska rezerva za 2022. godinu planira se u iznosu od 581,9 miliona dinara, što je značajno skromnije u odnosu na nacrt budžeta za tekuću godinu - tada je planirana rezerva u iznosu od čak 858,3 miliona dinara.
 
Kao i tekuće godine, i naredne godine se stalna budžetska rezerva planira u iznosu od 20 miliona dinara, dok će tekuća budžetska rezerva biti 561,9 miliona dinara.
 
Kao i prethodnih godina, i ove će izostati javna rasprava uoči usvajanja budžeta. Pokrajina se "vadi" na činjenicu da su rokovi tesni i da, suštinski, usvajanje pokrajinskog budžeta zavisi od usvajanja republičkog budžeta, koji se takođe razmatra u gotovo poslednji trenutak, netransparentno.
 
Sednica na kojoj će biti razmatran nacrt odluke o budžrtu APV za 2022. godinu zakazana je za četvrtak, 16. decembar u Velikoj sali Skupštine APV u 10 časova.
 
Na dnevnom redu su 22 tačke, ali uzimajući u obzir prethodne prakse skupštine, dnevni red bi mogao da bude naknadno dopunjen. To se dogodilo na prošloj sednici kad je Skupština Vojvodine, prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, usvojila nezakonitu odluku koja je uzburkala političku scenu.
  • Kovic

    16.12.2021 16:04
    Srbija i Vojvodina
    Drzava Vojvodina se nikada nece odvajati od Srbije. Uvek sa Srbijom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina