Vrbas od 1. januara uvodi naknadu za prečišćavanje otpadnih voda

Vrbas će od 1. januara 2022. uvesti naknadu za prečišćavanje otpadnih voda.
Tada će početi naplata od fizičkih lica i industrije u promo-iznosu od 20 dinara plus dva dinara PDV-a po metru kubnom. 
"Postojanje Javnog preduzeća 'Prečistač' Vrbas-Kula od vitalne je važnosti za životnu sredinu Vrbasa, Kule i Crvenke. Radom Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biće smanjeni negativni uticaji na životnu okolinu, pre svega biće zaštićen i poboljšan kavlitet vode u Velikom bačkom kanalu kao i sanitarni i zdravstveni uslovi u naseljima ovih opština", navode u JKP "Prečistač" Vrbas - Kula.
Dodaju da je prečistač osnovan zarad čistije i zdravije životne sredine i prečišćavanja otpadnih voda. 
 
"Direktni benefiti su poboljšanje stanja životne sredine, odnosno upuštanje što čistije vode u naše vodotokove, što je ppvi korak ka čišćenju Velikog bačkog kanala koji je zagađen toliko da je crna tačka Evrope. Trenutno se na ovom postrojenju prečišćava 7,5-9000 m3 otpadnih voda Kule, Crvenke i Vrbasa. Došli smo do prvih zaposlenih na Centralnom prečistaču koji obavljaju poslove operatera - hemijskog analitičara. Samim tim smo uveli rad od dvanaest sati sedam dana u nedelji, što je rezultiralo da prečistač radi funkcionalnije, efikasnije i čistije nego do sada", ističe v.d. direktora Miljko Miljanić.
 
Naknada za prečišćavanje otpadnih voda, kako navod eu ovom preduzeću, uvodi se kako bi ceo sistem bio održiv. 
 
JKP "Prečistač" Vrbas-Kula ima Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa JKP "Komunalac" Kula, Vrbas i Vodovod Crvenka, te će oni uslužno za njih raditi naplatu kroz povećanje cene odvođenja otpadnih voda. 
 
"Cena kanalizacije, odn. naknada za odvođenje otpadnih voda po metru kubnom na računima ovih preduzeća biće uvećana za iznos od 20 dinara bez PDV-a, zbog rasta ukupnih troškova obavljanja ove delatnosti. Po Ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, deo sredstava koji se odnosi na prečišćavanje otpadne vode će nakon naplate biti prebačen Prečistaču", rekao je Miljanić.
 
U individualnom domaćinstvu  pet m3 je prosečni utrošak, samim tim i naplata odvođenja vode po članu domaćinstva, objašnjava dalje Miljanić.
 
"To znači da četvoročlana porodica ima oko 20 m3 potrošene vode, a za ovaj utrošak četvoročlanoj porodici račun po osnovu prečiščavanja otpadnih voda biće uvećan za 440 dinara. Kod korisnika koji žive u kolektivnom stanovanju to je nešto manje, četiri metra kubna po članu porodice, odnosno 16 m3, što je ukupno povećanje sa PDV-om od 354 dinara."

Teme

Vrbas
  • bora

    25.12.2021 12:36
    provera
    Gradjani Vrbasa treba sami da provere da li se ta voda za koju
    placaju naknadu preciscava i koje parametre ima pre pustanja
    u kanal (druga kategorija vode).Ne verujte najavljenim
    kontrolama, izvrsite vanredne(uzorke slati pod sifrom u najmanje
    tri laboratorije)
  • Neko

    21.12.2021 14:01
    Sramota
    Po koji put građani daju novac za čišćenje kanala, a nikada ništa nije urađeno. Ovaj grad vode isključivo nesposobni ljudi! Industrija zagađuje i izrabljuje, pa neka i plaća! Nije problem novac, već da li će se sa istim nešto uraditi ili će otići u pogrešnom pravcu!
  • Radomir

    20.12.2021 19:04
    Harač
    Nije ništa skupo nego je malo para.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina