Više od 100 prosvetara u Senti bez putnih troškova jer su tužili opštinu

Više od 100 prosvetnih radnika u Senti ostalo je bez naknade za dolazak i odlazak sa rada, što Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) ocenjuje kao diskriminaciju.
Više od 100 prosvetara u Senti bez putnih troškova jer su tužili opštinu
Foto: 021.rs

Reč je o oko 110 članova NSPRV koji su u novembru 2020. godine tužili Opštinu Senta zbog neisplaćivanja naknada za dolazak i odlazak na rad. 

Podnošenju tužbe prethodili su pregovori sa predstavnicima Opštine koji su, kako nam kažu članovi Sindikata, tvrdili da nemaju novca za ove naknade. Međutim, nedugo nakon što je slučaj otišao na sud, nadležni su doneli odluku da svima u opštini retroaktivno za tri godine isplate ove naknade, osim onima koji su tužili.

Predstavnici Sindikata smatraju da nadležni na ovaj način kažnjavaju one koji su tražili svoja prava i zbog kojih je zapravo i pokrenuta čitava priča, pa su i drugi zaposleni dobili naknade.
 
U januaru 2021. godine, dva meseca nakon što su tužbe podnete, u Službenom listu Sente objavljen je Pravilnik o naknadi troškova za odlazak na rad i dolazak sa rada zaposlenih kod direktnih i indirektnih budžetskih korisnika Opštine Senta. U istom broju Službenog lista utvrđena je i visina naknade troškova, a utvrđeno je i da se onima koji nisu ostvarili naknadu u periodu od 1. januara 2018. do 31. decembra 2020. naknadno isplate putni troškovi.
 
Predsednik Regionalnog koordinacionog odbora NSPRV za severnobanatski okrug Zlatko Rahimić kaže za 021.rs da su oni tužbu protiv Opštine podneli u novembru prošle godine, kako bi zaustavili zastarevanje slučaja. Da je Opština pristala na dogovor pre prvog ročišta, sudske takse se ne bi plaćale, a svi bi dobili "ono što im pripada".
 
"Mi smo bili u pregovorima od prošle godine u septembru sa čelnicima Opštine. Oni su tvrdili kako para nema, nisu ni rekli da će da pokušaju da nađu novac. Mi smo bili primorani da tužimo. U novembru smo podneli tužbe, a oni su u roku od nedelju dve 'pronašli' novac, ne samo za nas koji smo tužili, nego bukvalno za sve korisnike koji su direktni i indirektni korisnici budžeta grada, tako da je za 750 ljudi na lokalu obezbeđen novac. Međutim, kako su tužbe krenule, mi nikako da se dogovorimo. Bila je priča sa njima iz opštine da ćemo se dogovoriti koliko će to da bude i kada će da plate. Ipak, sve je ostalo na sudu. I od tada je prošlo već godinu dana. U januaru je opština donela odluku da će svima da isplati taj novac u zaostatku od tri godine. U junu mesecu su isplatili prvi deo, ali samo onima koji nisu tužili. Oni koji su tužili, oni nisu dobili ništa", objašnjava Rahimić.
 
Smatra da je ovo način Opštine da disciplinuje one koji su se usudili da tuže.
 
"Izvršili su taj otvoren akt diskriminacije, gde su nekome isplatili, a nekome nisu isplatili. Sada se to suđenje i dalje prolongira. Uopšte se ne priznaju tužbeni zahtevi, iako smo sada mi njima ponudili da bude isto kao i ostalima, da ne idemo na punu sumu i na veštačenja da se ne bi komplikovalo dodatno. Dogovora i dalje nema. Oni sad žele da nas umore, ali mi nećemo odustati", navodi Rahimić.
 
Objašnjava da u opštinskoj odluci ne stoji da će nekima naknade biti isplaćene, a nekima neće. 
 
"Mi da nismo tužili, ne bi niko dobio ni dinara. Bila je prvo takva priča da se neće nikom isplatiti tri godine unazad. A tek kad smo podneli tužbu, nakon toga su pronašli novce za sve zaposlene. Drago mi je što su neke kolege dobile, ali nije u redu da ne dobiju svi. Na taj način su pokušali da nas zavade i slome", ocenjuje sagovornik 021.rs.
 
Kako kaže, postoji opcija da se tužbe povuku, ali ostaje pitanje sudskih troškova. A ako sindikalci povuku tužbe, oni moraju da plate troškove. Opštinskim čelnicima su predložili da Opština plati sudske troškove, u zamenu za odustajanje od tužbi, ali oni na to nisu pristali. 
 
"Sudski troškovi su se popeli na više miliona dinara, a Opština po osobi duguje oko 75 hiljada dinara", kaže Rahimić za 021.rs. 
 
Dušan Kokot, potpredsednik NSPRV, kaže za portal 021 da Opština traži da prosvetari odustanu od svih zahteva i da sami plate sve sudske troškove što je, kako kaže, "van svake pameti".
 
"Samim tim što ste isplatili svima, priznali ste jasno da je tužba osnovana. Prema tome, izvolite, završite taj sudski postupak na vreme. Nemojte da ga produžavate, platite sudu i ljudima šta morate i sve u redu.  Troškovi suđenja su već došli do milionskih iznosa. Veći su troškovi od samog duga. To je zato što odbijaju tužbene zahteve. Kako u isto vreme mogu da odbijaju tužbene zahteve i da onima koji nisu tužili isplaćuje to što ovi što tuže zahtevaju? Oni konstantno traže izgovore, nikako da se završava, a troškovi samo rastu", ističe Kokot. 
 
Zbog ovakvog postupka Opštine koji smatraju diskriminacijom, prosvetari koji su članovi NSPRV najavili su za utorak, 21. decembar štrajk upozorenja. U školama u Senti se neće održati prvi čas u prepodnevnoj i prvi čas u poslepodnevnoj sceni. Ukoliko se ne dođe do nekog sporazumnog rešenja tokom zimskog raspusta, najavljuju da će "preduzeti dalje korake" u odbrani njihovih prava.
 
Iz Opštine Senta nisu, do objavljivanja ovog teksta, odgovorili na pitanja 021.rs o isplaćivanju naknada i navodnoj diskriminaciji dela prosvetnih radnika. 
  • Nadja

    29.12.2021 15:01
    Ima i gorih škola
    Direktora oš Zdravko Čelar u Čelarevu MM menja njegova supruga Mrdja Vesna da bi biznis ostao u porodici. Pošto su u kriminalu preko 20 god. od iznajmljivanja termina za salu,ustupanja dvorišta struje za ringišpil ceo letnji raspust do mameštenih tendera za ekskurzije,rasvetu,tonere,pekare kao i peodavanja majica i šoeceva djacima sa likom lavića. Vladaju još od vremena Miloševića,žutih a sad se kunu u Vulina i prete ostalim prosvetnim radnicima.
  • Motka

    20.12.2021 16:47
    Štap i šargarepa
    Sve dok ne shvatimo da sem štapa postoji i motka. Ona što je iz raja izašla.
  • Zz

    20.12.2021 16:04
    top
    Koliko kosta to? Po zakonu duzni su da plate samo gradaki prevoz. U NS je to oko 1000 din. Koliko je u Senti? Da li ima gradakog autobusa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".