Vojvođanske NVO: Referendum besmislen i ponižavajući za sve građane

Vojvođanske nevladine organizacije ocenjuju da je ustavni referendum koji će se održati u nedelju nelegitiman, besmislen i ponižavajući za sve građane.
Vojvođanske NVO: Referendum besmislen i ponižavajući za sve građane
Foto: 021.rs
Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić", Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija i Centar za interkulturnu komunikaciju smatraju da su potencijalne ustavne promene u oblasti pravosuđa loše, nedorečene i neće doneti nikakav boljitak u pravu građana na nepristrasno i nezavisno suđenje.

"Iako je postojalo veliko interesovanje civilnog sektora i stručnjaka, promene koje predlaže ovaj referendum osmišljene su u uskim političko-interesnim kuhinjama, bez široke javne rasprave, i one predviđaju nastavak, samo drugačije modeliranog, snažnog uticaja vlasti na pravosuđe", navodi se u saopštenju ovih organizacija.

Kako pojašnjavaju, samo retki građani su razumeli šta ove ustavne promene donose, i neće na osnovu valjanih informacija moći da donesu odluku da li na referendum izaći ili ne, i kako na njemu eventualno glasati. 
 
"Vlast je direktno kriva za tu konfuziju. A takva situacija nema nikakve veze sa demokratijom i neposrednim učešćem građana u političkim procesima", ističu vojvođanske NVO.
 
Podsećaju da je i važeći Ustav Srbije usvojen "na nedemokratski način, kroz politikantske pregovore, sa bezbroj spornih tačaka, i da on nije doneo ništa dobro nikome osim političkoj klasi, a pogotovo ne građanima Vojvodine, koji su njime praktično izgubili autonomiju i čija su prava svedena na procenat".
 
Tadašnji referendum je, podsećaju, propao na teritoriji Vojvodine, jer je na njega izašao izuzetno mali broj građana, kao što, po svemu sudeći, cenzus nije pređen ni na teritoriji cele Srbije, pa je to "nadomešteno referendumskim menadžmentom, odnosno referendumskom krađom".
 
I takav referendum je, smatraju, bio demokratskiji od ovog nedeljnog, jer je bar predviđao cenzus (50%).
 
"Uzevši u obzir sve navedeno, kao i diskusije u javnosti, VKK Vasa Stajić poziva građane Vojvodine da sami odluče - ili da bojkotuju nelegitimni i besmisleni referendum, ili da izađu i glasaju protiv njega. Jedino rešenje za Srbiju i Vojvodinu jeste smena vlasti i široko utemeljena ustavotvorna skupština, koja će stvoriti uslove da Srbija napokon postane moderna, pravna, građanska, civilizovana i decentralizovana država, a Vojvodini ponuditi suštinsku autonomiju", zaključuju.
  • Maja

    18.01.2022 02:25
    Dno dna
    Tako je, ponizenje za sve gradjane! Posto za muke naroda sluha niste imali, biroi puni ocajnih diplomaca koji zele da veruju u bolje sutra ali su im sva vrata zatvorena, siromasnih i unesrecenih za izvoz, dobijate jedno veliko NE aprila, Boze zdravlje, i to domino efektom svih članova uze i sire familije svih onih koje ste unesrecili, oterali u tudjinu da posteno zarade za hleb ili neudostojili posla!!!
  • EU

    16.01.2022 18:33
    Vojvođanske NVO su u pravu, poniženje je za sve građane bilo kakav postupak koji bi nas približio EU i moramo se svim silama boriti da do toga ne dođe.
  • dragutin

    15.01.2022 09:29
    Gluposti. Samo idu Vučiću na vodu promovisanjem bojkota. Koja stranka ili pokret je protiv vlasti promoviše izlazak i NE. Jasno je potpuno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina