Inspekcija zbog grejanja u školi u Perlezu: Direktorka kaže da se deca ne oblače adekvatno

Nadležni organi ispituju dešavanja u OŠ "Đura Jakšić" u Perlezu, nakon što je majka jednog deteta javno ukazala na to da se deca smrzavaju, jer postoji problem grejanja u školi.
Inspekcija zbog grejanja u školi u Perlezu: Direktorka kaže da se deca ne oblače adekvatno
Foto: Pixabay
Godinama unazad, Osnovna škola "Đura Jakšić" u Perlezu ima problem s grejanjem. 

Nakon nadanja da će problem konačno ove školske godine biti rešen, majka jedne od učenica S. S. javno je pokrenula ovo pitanje nakon što se njeno dete požalilo da u učionicama sede u jaknama.

Kako S. S. navodi za 021.rs, deca nisu imala časove fizičkog ili su aktivnosti radila u odeći u kojoj su došla u školu. Škola obuhvata i vrtić, gde je takođe postojao problem koji su nadomešćivali sami roditelji donošenjem radijatora.
 
Situacija je eskalirala nakon što se devojčica požalila S. S, koja je u zajedničkoj grupi skrenula pažnju na ovaj problem. Direktorka škole Mirjana Sekulić nije tim potezom majke učenice bila oduševljena.
 
"Ja sam tu poruku poslala 9. decembra, a ona je 10. decembra mojoj ćerki na času stavila ruku na radijator i držala je kako bi je ubedila da je toplo. Prethodno se potrudila da bude ugrejano. To je učinila jer sam ja odbila da s njom razgovaram o rešavanju tog problema - nemamo mi više šta da razgovaramo, to nije moj problem, to ona konačno mora da reši. Moja ćerka je bila postiđena, ponižena, rekla mi je šta se dogodilo i svi drugi đaci su to videli. Mi smo ovo prijavili svima, uključujući i policiji, bila je inspekcija", priča S. S. za naš portal.
 
Na terenu je vanredno bila pokrajinska prosvetna inspekcija sa lokalnom zrenjaninskom, potvrđuju za 021.rs i u Ministarstvu prosvete i u pokrajinskoj inspekciji.
 
U Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje navode da se čeka zvanični zapisnik sa nadzora, nakon čega će se raspolagati s relevantnijim informacijama. Dostavili su našoj novinarki zvaničnu izjavu direktorke OŠ "Đura Jakšić" u Perlezu Mirjane Sekulić, u celosti.
 
Direktorka u izjavi navodi da problem s grejanjem postoji jer se ne dostavlja dovoljna količina energenata, ali i da deca "ne oblače adekvatno spram godišnjeg doba".
 
"Deca ne sede u jaknama, ali se takođe ne oblače adekvatno spram godišnjeg doba. Temperatura u prostorijama je oko 18 stepeni Celzijusa. Deca vrlo često dolaze u bodi majicama, bez potkošulja, hulahopki i tople obuće. Iz tih razloga što kod sebe nemaju džempere, duskeve, oblače ponekad jakne. Roditelji se povodom ovoga nisu obratili niti razrednom starešini, niti meni kao direktoru, nego su dva roditelja komentarisala na Fejsbuk grupi da su radijatori ledeni i da škola nema grejanja, gde sam ih kulturno pozvala da dođu do škole ako imaju nekih pitanja i nejasnoća, ali se oni na to nisu odazvali", navela je direktorka Mirjana Sekulić.
 
Ona je navela i da je iz tog razloga obišla odeljenja i "zamolila učenike da se sami uvere da li su radijatori topli ili hladni, a nikoga nisam na to prisiljavala". Poručila je i da će se problem sa grejanjem "u dogledno vreme rešiti ali da to ne može da bude preko noći".
 
 
U Pokrajinskom zaštitniku građana - Ombudsmanu navode za naš portal da su i oni pokrenuli nadzor.
 
"Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman pokrenuo je postupak po sopstvenoj inicijativi na osnovu medijskih napisa od 22. januara 2022. godine prema kojima Osnovna škola 'Đura Jakšić' u Perlezu nema dovoljno sredstava za energente, odnosno da jedinica lokalne samouprave ne obezbeđuje potrebne količine energenata za grejanje ove ustanove u kojoj je smešten i vrtić, da deca i učenici pohađaju nastavu samo u jednoj smeni, često nemaju fizičko jer je sala hladna a u učionicama sede u jaknama. Takođe, navedeno je i to da su se u decembru prošle godine roditelji pobunili zbog ove situacije, a da je direktorka Škole nakon toga jednoj učenici držala ruku na radijatoru dok nije počela da je peče, optužujući je da ne govori istinu roditeljima u vezi sa grejanjem u Školi", navodi ovaj organ, koji prati primenu akata o ljudskim pravima, a naročito kad je reč o pravima deteta.
 
Direktorka škole Mirjana Sekulić do ovog trenutka nije odgovorila na pitanja 021.rs.
  • Xx

    04.05.2022 21:48
    Cudne stvari se desavaju u Perlezu.Bas bih volela sa nekim da popricam
  • Vladan

    03.02.2022 18:54
    @Pera

    I dobitnik nagrade za najmasniju laž na temu "deco, u moje vreme" je...
  • Knez

    01.02.2022 21:45
    Za čiju decu
    Nije to samo ova škola. U opštini Vrbas najveća osnovna škola godinama ima problema sa grejanjem. Sada je kao rešeno. Verujem da je ovo opšti problem u celoj Srbiji, ne samo u ove dve škole.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.