Poljoprivrednicima povećane subvencije, ali znatno manje nego što su tražili

Vlada Srbije povećaće subvencije registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima sa 4.000 na 8.000 dinara za biljnu proizvodnju na površini do 20 hektara.
Poljoprivrednicima povećane subvencije, ali znatno manje nego što su tražili
Foto: 021.rs
To je znatno manje od 200 evra po hektaru koliko su tražili ratari.
 
Ostale zahteve poljoprivrednih proizvođača koji su se odnosili na ukidanje akciza za evrodizel i kontrolisani uvoz zamrznutog mesa i mleka u prahu, vlada takođe nije prihvatila.
Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je da je to rezultat pregovora predstavnika poljoprivrednika i Vlade Sbije.
 
On je podsetio da su udruženja poljoprivrednika zahtevala subvencije od 200 evra po hektaru, ukidanja akciza na gorivo, redovnu isplatu svih podsticajnih sredstava i kontrolu uvoza smrznutog mesa i mleka u prahu.
"Povećanje subvencija sa četiri na osam hiljada dinara je nedovoljno za rešavanje ogromih problema sa kojima se suočava poljoprivreda u Srbiji. Mi ćemo i dalje imati najmanje subvencije u regionu i dalje ćemo plaćati najskuplje dizel gorivo u Evropi", rekao je Kleut.
 
On je naveo da se svaki dinar uložen u poljoprivredu višestruko isplati deviznom zaradom od izvoza pšenice, kukuruza, zejtina, šećera i drugih proizvoda, ali da to nikoga u ovoj zemlji ne interesuje.
 
"Nije mi jasno kako Vlada ima novca za davanje podsticaja stranim investitorima od po 10.000 evra po svakom novootvorenom radnom mestu, a nema para za pomoć svojim poljoprivrednicima koji obezbeđuju zdravu i jeftinu hranu stanovništvu", rekao je Kleut.
 
Predsednik Saveza poljoprivrednih udruženja Banata je ocenio da će, zbog skupih mineralnih đubriva i drugih repromaterijala, poljoprivrednici znatno redukovati primenu agrotehničkih mera što će se negativno odraziti na prinose.
 
"Prinosi će biti umanjeni za 40 do 60 odsto, nećemo imati za izvoz, a pitanje je da li ćemo zadovoljiti i sve domaće potrebe", rekao je Kleut i dodao da će zbog toga svi trpeti veliku štetu.
 
"Poljoprivrednici će imati manje prinose i manji prihod, država će ostati bez  nekoliko stotina miliona evra od izvoza, a potrošači će plaćati zantno skuplju hranu", zaključio je Kleut.
  • iguman

    10.03.2022 14:14
    Pa niste vi arapi, pa da vratite deo subvencije šefu.
  • Radnik

    28.02.2022 22:28
    Hm
    Kontrolu uzimanja tih subvencija vise od pola uzme ne obradi kvadrat zemlje. Ko radi treba mu dati. Al mora kontrola Srbija je kao Krava muzara muze ko stigne a niko ne proverava
  • Bojan

    28.02.2022 10:23
    @Kolja

    Puno sreće s time...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.