VIDEO: Počelo uklanjanje 435 kilometara starih pruga u Vojvodini

Infrastruktura železnice Srbije će u naredne dve godine demontirati oko 435 kilometara starih pruga širom Srbije.
To su pruge na kojima decenijama nema ni putničkih ni teretnih vozova, na nekim prugama od 1978. godine, a na poslednjoj pruzi određenoj za demontažu saobraćaj je ukinut 2006, kazao je PR "Infrastruktura Železnica Srbije" Nenad Stanisavljević.
"Infrastruktura železnice će prodajom tih sekundarnih sirovina, a procena je da će ih biti oko 25.000 tona, zaraditi oko 300 miliona dinara, što će Infrastruktura železnica Srbije iskoristiti da uloži u tekuće održavanje železničke infrastrukture i pruga na drugim teritorijama", rekao je Stanisavljević.
Istraživanja su pokazala da se ni iz ekonomskog, ni iz saobraćajnog, ni iz tehničko-tehnološkog razloga, ne isplati obnova ili ulaganje u te pruge.
 
"Osim finansijske dobiti, za Infrastrukturu železnice Srbije je bitno to što će biti rešen višedecenijski problem starih pruga na teritoriji Srbije koje praktično nisu služile ničemu, osim što su zauzimale železničko zemljište i zemljište lokalnih samouprava", istakao je Stanisavljević.
 
Veliku dobit od projekta će imati i lokalne samouprave, jer je većina pruga koje dugo nisu bile u saobraćaju zauzimala centralne delove tih mesta kroz koje prolaze.
 
"590 hektara zemljišta će biti oslobođeno kada se u naredne dve godine uklone ove pruge i biće stvorena mogućnost lokalnim samoupravama da tu izgrade i komercijalne sadržaje i sportske sadržaje, da grade nove saobraćajnice, da se šire onako kako nisu mogle do sada", dodao je Stanisavljević.
 
Demontaža podrazumeva pored ostalog i uklanjanje i ekološko zbrinjavanje oko 350.000 pružnih pragova.
 

Teme

pruga
  • pruga

    25.03.2022 19:25
    Pruga je vazna kako bi se zemlja ravnomerno regionalno razvijala, a narocito lokalna pruga, koja omogucava da se moze ziveti i u predgradju i opet brzo i komforno stizati u grad. Ali ocekuje li iko da na vlasti to razumeju ?
  • dijasporac

    22.03.2022 23:24
    @Sreten Zujkic
    Na fotografijama pocetka skidanja pruge u Senti vidi se da su zeleznicki pragovi betonski, oni su poceli da se ugradjuju oko 1965, znaci i pruge koje su radjene/obnavljane pre 50-60 godina su zapustene/napusten je saobracaj na njima te se demontiraju.

    Kraj XX veka je doveo do prevage drumskog nad zeleznickim saobracajem te drzave polako odustaju od investiranja i odrzavanja u sporedne zeleznicke linije, ulaze se samo u glavne linije odnosno one koje donose profit. Kad razmislite to jedino ima ekonomske logike, zasto bi se trosio budzet na pokrivanje troskova linije na kojoj imate dnevni promet od 300 putnika i ne znam koliko tona robe.

    Ideja sa biciklistickim stazama po zeleznickom nasipu je odlicna, na kraju bi ljudi uz lagodnu voznju mogli da krstare po Vojvodini a biciklisticka staza Beocin-Petrovaradin po bivsoj pruzi je vise nego odlicna, staza od Beocina ka gradu je neophodna.
  • Stohadin

    22.03.2022 21:33
    Napredno
    Pripreme za potapanje ravnice za uzgoj pirinča za kineze....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.