Najskuplje oranice u Južnobačkom okrugu, najjeftinije na severu Banata

Poslednji podaci Rebuličkog geodetskog zavoda za 2021. godinu govore da su cene poljoprivrednog zemljišta u stalnom porastu.
Najskuplje oranice u Južnobačkom okrugu, najjeftinije na severu Banata
Foto: 021.rs

 

Najskuplje zemljište je svakako i ono najplodnije, a nalazi se u Vojvodini gde u regionu južne Bačke za hektar treba izdvojiti i do 28.000 evra pa čak i više u izuzetnim slučajevima kada je zemljište u blizini nekih infrastrukturnih objekata, piše Blic.

U Republičkom geodetskom zavodu kažu da oranice najviše vrede u Južnobačkom okrugu gde se cene kreću od 8.500 do 27.900 evra po hektaru. 
Najjeftinije su u južnoj i istočnoj Srbiji gde hektar košta od 3.450 do 14.800 evra i na severu Banata i Bačke gde se cene kreću od 3.000 do 19.950 evra.
 
Prema raspoloživim podacima u Srbiji ima nešto više od pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta od čega se trenutno koristi oko 3,3 miliona hektara. Raste procenat zemljišta koji se koristi a posledično se smanjuju i površine poljoprivrednog zemljišta koje se ne koristi. Slična situacija je i u svetu, što dovodi i do povećanja cene poljoprivrednog zemljišta i u drugim zemljama, navodi Blic.
 
Stručnjak za promet nekretninama kaže za ovaj list da se pojavljuje sve veći broj novoosnovanih preduzeća koji počinju sa prizvodnjom visoko kvalitetne hrane, koja se popularno zove domaća ili organska hrana. 
 
"Velika poljoprivredna i prehrambena preduzeća takođe ukrupnjavaju svoje posede zbog povećanja proizvodnje, smanjenja troškova i boljeg iskorišćavanja kapaciteta. Finansijski investitori ulažu iz spekulativnih razloga jer se zarada ostvaruje od prihoda od prodaje proizvedenih poljoprivrednih proizvoda, zakupa i naravno od rasta cene samo poljoprivrednog zemljišta. Svakako, najbolje je pare uložiti u neki biznis a ko nema smisla za to uvek mu ostaju nekretnine, pogotovo poljoprivredno ili građevinsko zemljište na kome mogu jednog dana da ukrupne svoj kapital, a ne da pare drže u slamarici ili u trezoru", navodi sagovornik blica.
 
Dodaje da se u Vojvodini po proseku cena najviše vrednuju oranice na potezu prema Čeneju, Bečeju i Srbobranu te da većina mesta oko Novog Sada imaju svoje veleposednike koji otkupljuju zemlju čim čuju da neko želi da je proda, pa dobar deo njiva ni ne stigne do agencija koje posreduju u trgovini.
 
Opširnije na sajtu Blica.
  • Ubogi srpski seljak

    27.03.2022 21:48
    Što južnije to 'tužnije'!!!
    Kupujte jeftino zemlju u Serbiji,dok je ne kupe tajkuni,Ziđin,Rio Tinto...!!!
  • Cheney

    27.03.2022 18:51
    Malo je to, poljoprivredno kao i građevinsko zemljište u EU košta troduplo, a naša zemlja je kvalitetnija, prema tome cena za hektar treba da je minimum 50.000€.
  • Bečejac

    27.03.2022 16:04
    Uklanjanje pruga
    "Dodaje da se u Vojvodini po proseku cena najviše vrednuju oranice na potezu prema Čeneju, Bečeju i Srbobranu... ". Zbog toga je logično da se ukinu Bečeju SVE pruge Bečej - Senta, Bečej - Vrbas, Bečej - Žabalj. NEVEROVATNO...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina