Građanski preokret pita vladu da li su u Srbiji angažovani kineski bezbednjaci

Građanski preokret iz Zrenjanina pozvao je Vladu Srbije da objavi da li su i gde u Srbiji angažovane bezbednosne snage Kine i po kom osnovu.

Pitaju i kakva su im ovlašćenja i da li su nekim aktom zaštićeni od krivičnog gonjenja.

Prethodno je tužilaštvo u Zrenjaninu odbacilo krivičnu prijavu protiv kineskog državljanina zbog ometanja rada novinara TV N1 prilikom izveštavanja sa gradilišta fabrike Linglong.

"Odluka da odbaci krivičnu prijavu predstavlja još jedan u nizu razloga da se preispita rad Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu, koje je već godinama 'gluvo i slepo' za kriminalne poslove predstavnika aktuelne gradske vlasti i njoj bliskih poslovnih krugova, dok 'efikasnost' demonstrira tek kada je potrebno da zaštiti nekog od njih", naveli su iz Građanskog preokreta.
 
Ocenili su da su "u krugu posebno zaštićenih očigledno i menadžeri kineskih kompanija koje grade fabriku autoguma Linglong", a kojima se, kako se navodi, "toleriše krivično delo gradnje bez građevinske dozvole, ali i razni oblici nasilničkog ponašanja, mučenja i ubijanja životinja i zastrašivanja ljudi".
 
"Podsećamo da su u više navrata Kinezi u vojnim maskirnim uniformama zaskakali građane i novinare na javnim mestima u Zrenjaninu, sprečavali im slobodno kretanje i rad, često im upućivali i verbalne pretnje, drsko im se unosili u lice i fotografisali im tablice vozila", naveli su iz Građanskog preokreta.
  • Nedjo

    09.05.2022 22:44
    @Sam Madjarska i Srpska policija rade na sprecavanju upada ilagalnih migranata i to vec par godina. Mozete ih videti dosta i na jugu Srbije hde čuvaju našu granicu.
  • Sam

    09.05.2022 08:57
    Viđaju se mađarska policijska kola u Beogradu i okolini, što su sad problem Kinezi?
  • cluffas

    08.05.2022 03:31
    Stranci su zasticeni.
    Domace , vecinsko stanovnistvo treba da se samoorganizuje i da nametne svoju volju. Sudovi funkcionisu tako da se obican narod zaplasi a svi koji su na strani satane su zasticeni.
    Ima dosta primera , od ubica do palitelja kola , raznorazni lopovi ... dobijaju male kazne ili ih pustaju na slobodu. Ti ljudi su na strani ZLA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina