Tri i po godine zatvora penzionisanom inspektoru rada iz Sremske Mitrovice

Penzionisani inspektor rada D. T. (67) iz Sremske Mitrovice nepravosnažno je osuđen na tri i po godine zatvora u Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg suda u Novom Sadu.
Tri i po godine zatvora penzionisanom inspektoru rada iz Sremske Mitrovice
Foto: 021.rs (arhiva)

Kako piše Dnevnik, prema presudi, on je proglašen krivim zato što 2019. godine, od aprila do oktobra (pred penzionisanje), kao inspektor rada u zvanju savetnika, nije procesuirao više osoba za počinjene prekršaje.

Stavlja mu se na teret i da je jednoj osobi pribavio materijalnu korist, kao i da je podstrekivao S. G. na izvršenje krivičnog dela. 

U devet tačaka optužnice dominiraju slučajevi u kojima nije podneta prijava za neprijavljene radnike (u više navrata građevinaca), koji su bili bez ugovora s poslodavcem i bez socijalnog osiguranja, kao i za sačinjavanje akata za firme s neistinitim sadržajem.
 
To se dešavalo u Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Beogradu, Vrdniku, Irigu i Rumi. 
Okrivljeni je na sudu naveo da ne zna ko je pisao krivičnu prijavu protiv njega, ali da zna zašto je pisao i da naslućuje da se radi o nečijoj nameštaljci, lično motivisanoj, prenosi Dnevnik. 
 
- Sve što je napisano je kriminalno delo policije i tužilaštva. Nijednom nisam zloupotrebio službeni položaj i radio nešto što nije u skladu sa zakonom, a radio sam slučajeve po celoj zemlji i pitao sam nadležne zašto sam pod tolikom presijom sa zadacima - rekao je optuženi.
 
Više okrivljenih koji su dovođeni u vezu s ovakvim i sličnim slučajevima iz optužnice, sklopili su u međuvremenu sporazume o priznanju krivice. 
 
Tužilaštvo je u završnim rečima zauzelo stav da su sva dela nesumnjivo dokazana izjavama svedoka, dokumentacijom i naročito praćenjem komunikacije okrivljenog. S obzirom na to da je ocenjeno da se radi o delu koje predstavlja društvenu opasnost, jer je okrivljeni kao predstavnik države obavljao nadzor firmi, predložena je jedinstvena, objedinjena kazna na tri i po godine zatvora, za dela zloupotreba službenog položaja u osam navrata i jedno u podstrekivanju. 
  • Slavica

    23.05.2022 15:48
    Korupcija
    Ljudi koji cuvaju budzet, moraju biti dobro placeni, da bi radili kako treba.
    Pod ovim dobro placeni podrazumevam da mogu da kupe stan, da skoluju decu i da su kreditno sposobni da kupe auto. Minimum za pristojan zivot.
    Ovog gospodina mi nije zao, jer i on i kolege vide sve sta se desava i cute.
    Zao mi je sto je samo jedan procesuiran

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.