Pančevac osumnjičen da je zlostavljao i zapostavljao četvoro dece

Osnovno javno tužilatvo u Pančevu podnelo je optužni predlog sudu protiv D.B. zbog sumnje da je zapuštao i zlostavljao svoje četvoro maloletne dece.
Pančevac osumnjičen da je zlostavljao i zapostavljao četvoro dece
Foto: 021.rs
On se sumnjiči da je od 23. aprila do 13. avgusta prošle godine, kao otac četvoro maloletne dece, zanemarivao svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja, navodi se u saopštenju tužilaštva.
 
Jedno dete je čak prinuđivao na rad koji ne odgovara uzrastu maloletnog deteta.
 
Rešenjem Centra za socijalni rad Alibunar osumnjičeni je bio obavezan da pronađe smeštaj za sebe i svoju decu, a on je pronašao kuću bez prozora, bez vrata i kupatila, bez struje, u čijem dvorištu se nalazila deponija koja je bila potpuno neočisćena.
 
Osumnjičeni je jednom maloletnom detetu našao posao za dnevnicu od 200 dinara, a takođe ih je ostavljao same u kući i nije vodio računa da li deca idu u školu i izvršavaju školske obaveze.
 
Jedno maloletno dete je povereno na čuvanje punoletnoj sestri, dok je troje dece smešteno u hraniteljsku porodicu.
 
On se tereti za krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, zbog čega je tužilaštvo predložilo sudu da ga osudi na kaznu zatvora.
  • Dejan Pavlović

    02.06.2022 15:34
    Ređe vidljiva pojava
    Obzirom da mi je poznata šira društvena slika o ovakvim događajima jer se bavim time kroz aktivizam i profesiju, imam potrebu da kažem svoje stavove i saznanja o sličnim događajima.
    Ako je sve ovo došlo do krivičnog postupka onda moramo znati da je sistem, kroz niz različitih instanci reagovao na jedan od ređe vidljivih oblika nasilja u porodici – zanemarivanje dece sa elementima ekonomske eksploatacije kao oblikom ekonomskog zlostavljanja. Često se dešava da budu višestruki oblici nasilja koji se ne mogu odmah prepoznati. Vrlo je važno da sistem socijalno-pravne zaštite dece, saznanjem o postojanju rizika po porodicu odreaguje pružanjem podrške primarnoj porodici što sam siguran da je i učinjeno po tome što je ovom roditelju naloženo da nađe adekvatan smeštaj, a uz, sasvim sigurno više vidova materijalne i podrške kroz hranu, ogrev i drugo. Uz klasično pitanje da li će hranitelji sada dobiti pare, a ovaj otac nije dobio, odmah napominjem dve osnovne razlike, otac je roditelj koji pruža roditeljstvo, a hranitelju je to posao koji radi 24h/365dana. Za roditeljstvo se ne plaća, ali se pruža podrška i radi se na jačanju roditeljskih kapaciteta. Siromaštvo NIJE razlog za izuzimanje dece, ono je najčešće propratna pojava kod zanemarivanja i zlostavljanja dece što dokazuje upravo ova priča.
    Dejan Pavlović, Centar ravnopravnog roditeljstva
  • Uroš

    02.06.2022 15:03
    Pali sa Marsa?
    Šta je ranije radio centar za socijalni rad? Zašto nisu pratili šta se dešava, nego su dozvolili stvaranje čak četvoro dece?
    Postoji li majka te dece?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.