Pri kraju modernizacija i elektrifikacija pruge Subotica - Horgoš

Modernizacija i elektrifikacija pruge Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom u završnoj je fazi, saopštilo je preduzeće Infrastruktira železnice Srbije.
Pri kraju modernizacija i elektrifikacija pruge Subotica - Horgoš
Foto: 021.rs
Izgradnja i rekonstrukcija pruge duge 26,6 kilometara, kao i postavljanje kontaktne mreže i elektrifikacija ove deonice završeni su 15. maja ove godine, šest meseci pre ugovorenog roka.
Na toj pruzi putnički vozovi će saobraćati brzinom do 120 kilometara na sat, a vozom između Horgoša i Segedina će se putovati 35 minuta.
Teretni vozovi novoizgrađenom prugom saobraćaće brzinom do 100 kilometara na sat.
 
Pruga Subotica - Horgoš će se u stanici Subotica priključivati na brzu prugu Beograd - Budimpešta i tokom izgradnje i na srpskoj i na mađarskoj teritoriji predstavljaće alternativni pravac za odvijanje saobraćaja vozova, posebno teretnih.
 
Rok za završetak radova je novembar ove godine, a ugovorena vrednost posla je oko 10,2 milijarde dinara. Radove izvodi konzorcijum "Кarin Кomerc MD" iz Veternika i "RŽD Internešenel".
 
Pruga Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom bila je neelektrificirana, regionalna i prekogranična pruga, koja povezuje regionalne centre na teritoriji Srbije i Mađarske.
 
Ta pruga se nastavlja na mađarskoj teritoriji u dužini od 12,6 kilometara do Segedina. Izgrađena je 1885. godine, kao deo tada izuzetno značajne železničke magistrale Baja - Subotica - Segedin.
  • Dragan

    06.06.2022 17:04
    @Ljutovo
    Verovatno nikad.
  • Ljutovo

    06.06.2022 13:40
    Povratak u budućnost
    Kada će biti izgrađena deonica Aljmaš (Bácsalmás) - Subotica, pa da pruga Baja-SU-Segedin ponovo funkcioniše?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina