Čiji je pas Aki ili ko ga je kome ukrao?

Aki je mešanac šarplaninca i haskija.

Pas ima oko dve godine, a na osnovu veterinarske dokumentacije u koju je Magločistač imao uvida, tretiran je veoma loše od strane svojih prvobitnih vlasnika: bio je u dvorištu, vezan na lancu, bez hrane, vode, i na suncu. Nakon što su ga se odrekli, Aki je dobio novi dom, adekvatnu negu. Ali, nakon svega je – ukraden.

Nakon što je bivši vlasnik psa rekao u prisustvu policije i dva svedoka da ga se odriče, pa je tako dospeo u svoj novi dom, naknadno se javila njegova sestra Anica koja tvrdi da je pas početkom jula zapravo, tokom noći, nestao iz njihovog dvorišta, da je ukraden, i da se oni "nisu odrekli psa", te da ga "neće dati ni po cenu života".

Brat i sestra nemaju dokaze o tome da je pas njihov, jer nije bio čipovan, što je u međuvremenu učinila nova vlasnica, čipujući psa na svoje ime, i smeštajući ga u privremeni smeštaj zbog privikavanja na još jednog psa kog vlasnici imaju.
 
Međutim, pre tri dana, Aki je nestao iz svog novog privremenog smeštaja i navodno se nalazi u svom prethodnom domu. Nova vlasnica, Francuskinja Gwenaelle De Bizemont, koja već više od godinu dana živi sa svojim mužem u Subotici, tvrdi da je pas ukraden od nje.
 
Gwenaelle je inače veliki ljubitelj pasa, i sama je usvojila dva haskija iz subotičkog prihvatilišta, od kojih je jedan udomljen, a drugi, Miško, živi sa ovom porodicom u kući, u velikom dvorištu.
 
Čiji je pas i ko ga je kome ukrao?
 
"Anicin brat je prvo rekao da je to njegov pas, a nama ga je dobrovoljno dao, čak je to priznao policajcu. Ceo posao primopredaje psa dogovorile su njihove komšinice koje su redovno hranile ovog psa. Tada je njegova sestra rekla da je to njen pas i da želi da ga vrati nazad", kaže za Magločistač Akijeva nova vlasnica, Gwenaelle De Bizemont.
 
Dodaje i da bivši vlasnici nemaju nijedan veterinarski račun kojim bi dokazali da su se čak i brinuli o njemu, kao i da ne žele da nastave njegovo lečenje.
 
"Ja sam već čipovala psa na svoje ime i vodila ga svakodnevno na lečenje. Zamolila sam svoju prijateljicu da ga zadrži na neko vreme jer nisam bila sigurna da će ga Miško odmah prihvatiti", priča Gwenaelle, postavljajući pitanje: ako vam psa ukradu, a policija ne može ništa da uradi po tom pitanju iako imate sve potrebne papire, koja je onda korist od čipovanja?
 
"Aki je na mom imenu, i potrošila sam mnogo novca kod veterinara pokušavajući da ga spasem. On ima anemiju, bolest krpelja, srčanog crva, i ima posebnu ishranu. Pokušala sam da ga legalno vratim, konsultovala sam se sa advokatom i sa još jednom volonterkom koja brine o napuštenim životinjama, Beti Horvat, sa kojom je provela celo poslepodne na kapiji ovih ljudi, prvo sa policijom, zatim sa Komunalnom policijom", kaže Gwenaelle.
 
Prema njenim rečima, policajci su bili veoma predusretljivi, pokušali su da joj pomognu, ali, kako su joj rekli, nemaju ovlašćenja da vrate psa.
 
"Oni mogu samo da rade izveštaje, a ja onda moram da idem na sud, da vratim svog psa koji je već legalno na mom imenu. To bi moglo da potraje mesecima, godinama, i jadni Aki do tada može da umre deset puta, jer je njegov tretman više puta prekinut zbog cele ove situacije, a vlasnik nema sredstava da mu obezbedi adekvatno lečenje i tretman", objašnjava Gwenaelle.
 
Ona ističe i da je jako razočarana institucijama u Srbiji jer, kako kaže, "ako se ne poštuje ni vlasništvo psa, šta se onda poštuje"?
 
Anica: "Ne dam psa po cenu svoje smrti"
 
"Pas niti je dat, niti je neko rekao da nama pas ne treba. Brat nije dao psa, kunem vam se životom", izjavila je Anica za Magločistač.
 
Ona tvrdi da je pas duže od 10 godina u njihovoj porodici, da ga je dobio nećak kada je bilo mali. Nasuprot tome, Magločistač je imao uvida u njegovu veterinarsku dokumentaciju u kojoj je upisano da je pas star oko dve godine.
 
"Ta osoba (sadašnja vlasnica) je ušla u 21.30 časova u dvorište, odvezala je psa, odnela ga i čipovala ga na svoje ime, da bi ga mogla prebaciti preko granice. Tog psa po cenu svoje smrti – ne dam", ističe Anica.
 
Na našu konstataciju da se pas nalazi u lošem stanju, ona odgovara da Aki "nije ni u kakvom lošem stanju" i da je pregledan i od strane njihovog veterinara.
 
Anica je optužila novu vlasnicu psa da je lagala da je pas lečen u jednoj od privatnih veterinarskih stanica u Subotici. Magločistač je, međutim, imao uvida u račune koje je izdala veterinarska stanica na ukupan iznos od oko 200 evra.
"Mi smo proverili, nije lečen pas, to nije istina. Ja sam to proverila preko svojih izvora, jer imam i broj čipa i sve to. Pas jeste čipovan na njeno ime, ali nije lečen u toj veterinarskoj ambulanti. Ona ga je uzela sa tom namerom jer su moja majka i brat siroti. Ja živim na drugoj adresi, i rekla sam da psa ne dam", kazala je Anica.
 
Anica tvrdi da je podnela i privatnu tužbu protiv nove vlasnice.
 
Komunalna policija: "Krađu treba dokazati"
 
Šefica Komunalne policije u Subotici, Laura Rajnović Evetović, kaže u izjavi za Magločistač da je upoznata sa ovim slučajem i da je on prosleđen u nadležnost MUP-a.
 
"Navodi se da je u pitanju krađa psa, pa sad to treba dokazati. Vlasnik mora da brine o psu, da ga ne zanemari, ali naša nadležnost ovde prestaje", navodi Rajnović Evetović.
 
Dodaje da je Komunalna policija uzela izjave i da slučaj šalju na dalje postupanje u policiju.
 
"Vlasnica može putem privatne tužbe da rešava ovaj slučaj dalje", poručuje i napominje da ni sami još nisu imali sličan slučaj.
 
Ceo tekst pročitajte na sajtu Magločistača.
  • D

    24.07.2022 18:52
    Poaro
    Jbt zamišljam scenu kako Gwenaelle De Bizemont ulazi u kuću i govori Poaroru "ovo je moj pas!"
  • Nebitna

    22.07.2022 12:30
    Sutra ce neko da se useli i u nase kuce, koje su na nase ime i da tvrdi da smo se mi ilegalno uselili u nju, i vi (svi mi) cemo ostati na ulici dok ne "dokazemo" sudskim putem da je kuca nasa! Iako je nase ime na papirima, iako imamo dokaze, svedoke i pre svega zdravu pamet na nasoj strani.
    Ovo je zastrasujuce koliko se institucije prave mutave kad im se nesto ne radi, a s druge strane milicija nema bas nikakav problem da upada ljudima u kuce i iseljava ih prisilno.
  • Ekser

    22.07.2022 11:49
    Ekser
    Toje od Duleta Pacova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina