Linglong tvrdi da u Zrenjaninu radi sve po zakonu, aktivisti im ne veruju

Kompanija Linglong odbacila je navode Građanskog preokreta da krše propise i da otpadne vode sa gradilišta fabrike guma u Zrenjaninu direktno ispuštaju u Begej.
Linglong tvrdi da u Zrenjaninu radi sve po zakonu, aktivisti im ne veruju
Foto: 021.rs
Oni su naveli da će uvek poslovati po strogim principima, poštujući pravila i regulative i da će strogo voditi računa o zajednici u kojoj posluju.
Navode aktivista, koji su objavili video snimak kanala i cevi za odvođenje otpadne vode iz Linlonga, odbacilo je prethodnih dana i JKP "Vodvod i kanalizacija" iz Zrenjanina, tvrdeći da je nemoguće da se otpadne vode izlivaju u Begej jer su atmosferska i fekalna kanalizacija odvojene.
Povodom oglašavanja kineske kompanije Građanski preokret je naveo da Linglong gradi svoju fabriku autoguma u Zrenjaninu, kršeći veći broj zakona u oblasti građevinarstva, zaštite životne sredine i ljudskih prava.
 
"Pokrajinski građevinski inspektor ustanovio je prošle godine na gradilištu te kompanije izgradnju osam objekata na preko 47 hiljada kvadratnih metara bez građevinske dozvole, što je protivno Zakonu o planiranju i izgradnji i krivično delo. Fabrika se podiže bez integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu, što je protivno Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu. Na gradilištu te fabrike ustanovljen je nehumani odnos prema građevinskim radnicima iz Vijetnama, uz sumnju na trgovinu ljudima u cilju radne ekploatacije, što je protivno zakonima Srbije", navode u svom najnovijem reagovanju aktivisti Građanskog preokreta.
 
Oni podsećaju da je na gradilištu te fabrike utvrđeno i snimcima potkrepljeno krivično delo zlostavljanje životinja., te da su u blizini gradilišta te fabrike stranci u maskirnim uniformama više puta zaskakali novinare i sprečavali ih da se slobodno kreću i obavljaju svoj posao, što je zabranjeno zakonima Srbije.
 
"Linglong je i u svojoj matičnoj državi optužen da je svesno zagađivao životnu sredinu jer mu je fabrička kanalizacija bila tretirana samo u septičkoj jami, nakon čega se mešala s vodom za hlađenje proizvodnih pogona i tako ispuštala u reku Luoshan. Te optužbe je iznelo kinesko ministarstvo za ekologiju i zaštitu životne sredine 2018. godine u svom izveštaju o kršenju mera za kontrolu zagađenja", navode u Građanskom preokretu.
  • Boro

    06.08.2022 16:46
    Jel postoje ovde drzavne sluzbe, inspekcije itd koje treba da ocenjuju da li je sve po zakonu i propisima? Sta oni kazu?
    Jel postoji Drzava Srbija koja tu nesto upravlja za dobrobit svog stanovnistva??
  • Priroda

    06.08.2022 16:42
    Zakon
    Rade sve što im je ova vlast dozvolila. Baš ih briga, dok je Vučka mogu da rade šta hoće.
  • Sve

    06.08.2022 15:07
    vam verujemo na časnu pionirsku. Ma gde bi vi komunistički čovekoljupci eksploatisali ljude i prirodu kad i vrapci pevaju na grani da to radi samo truli zapad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".