Vladika Nikanor ponovo privlači pažnju, meštani Vladimirovca traže sveštenika nazad

Vladimirovački sveštenik Milan Stefanović suspendovan je do Nove godine, a oduzeto mu je i zvanje protonamesnika.

Kako piše 013info.rs, meštani Vladimirovca se ne slažu sa ovakvom odlukom, te su skupili skoro 900 potpisa kojima od patrijarha Porfirija traže da se otac Milan vrati na posao.

Sukob koji je iskorišćen kao povod za ovo je nastao 4. juna, kada je bila slava crkve u Vladimirovcu, Sveti Jovan Vladimir. Vladika Nikanor je prema rečima Milana Stefanovića svoju posetu najavio dan ranije, u petak.
 
"Nisam imao vremena da pripremim sve za arhijerejsku liturgiju. U selu nemamo pojce i čtece, a i vladiku smo uvek dostojno dočekivali. A ja za jedan dan to ne mogu da organizujem. Uvek je tu bio i fijaker, a dolazio je i folklor. I to sam mu rekao", priča Stefanović za pančevački 013info.rs.
U zapisniku sa saslušanja u Vladičanskom dvoru piše slično. Samo što to Crkveni sud Srpske Pravoslavne Eparhije banatske tumači kao odbijanje posete vladike Nikanora. I u zapisniku piše da je Stefanović rekao kako nema dovoljno vremena da pripremi posetu.
 
Episkop Nikanor je ipak došao i održao Arhijerejsku liturgiju i prerezao kolač na dan Svetog Jovana Vladimira. Nakon liturgije se kratko zadržao, kako se navodi u zapisniku, zbog nastalog problema nije želeo da se zadrži na ručku koji su mu Vladimirovčani spremili, već je otišao u restoran "Grand" u Alibunaru, gde mu je v.d. arhijerejski namesnik alibunarski jerej Dragan Vrhovac po službenoj dužnosti organizovao slavski ručak.
 
Stefanović kaže da je vladika Nikanor otišao uz reči: "Narod će patiti i videti".
 
Već u ponedeljak, 6. juna, episkop Nikanor je pozvao Stefanovića u Vladičanski dvor. Sastanak je zakazan za 7.30. Međutim, Milan Stefanović je taj razgovor napustio bez blagoslova vladike.
 
"Episkop Nikanor je na saslušanju rekao da ne voli lopove koji kradu crkvenu imovinu i sredstva, one koji ne znaju da služe službu i one koji su samovoljni i bahati. Spomenuo je i službenike koji su zaduženi za finansijske provere u crkvenim opštinama. Tada me je i drugi put nazvao lopovom. Episkop me je upitao i da li imam kompletnu finansijsku dokumentaciju oko izgradnje hrama u Vladimirovcu. Zbog takvog pitanja sam se našao poniženim i uvređenim jer, prema meni su upućene preteške reči – da sam lopov i nepošten. Tada sam napustio sastanak bez blagoslova, da ne bismo izazivali veće probleme i sukobe", objašnjava Stefanović.
 
Crkveni sud Eparhije banatske je 2. juna doneo rešenje po kom je Milan Stefanović suspendovan od 1. jula do 31. decembra. Rešenje je potpisao episkop Nikanor. Po drugoj tački ovog rešenja, episkop Nikanor je kaznio Stefanovića oduzimanjem zvanja protonamesnika i vratio ga u čin jereja.
Milan Stefanović za portal 013info.rs objašnjava da svu dokumentaciju ima i da su sve transakcije išle preko banke, te da je crkva u Vladimirovcu izgrađena od temelja do krova novcem naroda. On je sveštenik u selu 23 godine. Vozi "keca" i šali se kako nigde u Svetom pismu ne piše da pop mora da vozi "audi".
 
Stefanović kaže da je i pre saslušanja po Alibunaru kružila priča da će biti raščinjen i da neće biti pop. Sukobe sa Nikanorom ima od 2006. godine.
 
Vladimirovčani su se organizovali i poslali Patrijaršiji molbu da se Milan Stefanović vrati na posao. Početkom avgusta, ta molba je sa 600 potpisa poslana u Beograd. Danas, ispod te molbe je potpisano skoro 900 vernika. Odgovora još uvek nema.
  • Roki

    23.08.2022 13:38
    OOOHOOO
    Nije to ništa kakav biznis cveta u Šabačkoj eparhiji još 30 godina unazad. Biznis od svega od sveća, ikonica, knjiga, otvaranje kafića i kafana u zgradama crkvenih opština a o građevinskim firmama i lečilištima za narkomane da i ne pričamo! Administracija gora od lokalne samouprave. Sveštenika sve više i više a naroda sve manje i manje. Pare, pare, samo daj pare!
  • Ana

    23.08.2022 10:29
    Pop
    Vladimirovacki pop je pre svega dobar čovek, čovek iz naroda i svi ga poštuju, a izgleda crkvenim poglavara skromnost i nije jača strana, pa sta ako nije spremio gozbu za vladiku, da je neki ne bi ni očekivao gozbu, mogao je prepustiti da se naprave siromašni, stari, bolesni...
  • Djeksom

    22.08.2022 10:14
    Pop
    Pa ono svaka Dalabu privlaci Paznju
    A bio Pop
    Il Ponoš

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina