Zuzana Pavlikova: Važno je da nacionalne zajednice budu vidljive na popisu stanovništva

"Važno je da nacionalne manjine budu vidljive na popisu stanovništva, zato što je važno videti raznolikost koja ovde postoji i koja je jedinstvena u Srbiji."
Zuzana Pavlikova: Važno je da nacionalne zajednice budu vidljive na popisu stanovništva
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je izjavila Zuzana Pavlikova, glavna savetnica za pitanja nacionalnih manjina u Misiji OEBS-a u Srbiji.
 
"Pitanja koja se nalaze na popisnom formularu, a koja se tiču etničke pripadnosti i veroispovesti, uključujući i maternji jezik, nisu obavezna. Svako ima pravo da se izjasni kao pripadnik određene nacionalne manjine, ali i da to ne učini. U kontekstu OEBS-a, napomenuću da se time bavi i Kopenhagenski dokument iz 1990. godine koji kaže da je pripadnost nacionalnoj manjini lični izbor. Javno izražavanje ili realizacija tog izbora ne sme da donese nikakve negativne posledice za osobu", naglasila je Pavlikova u onlajn emisiji Direktno koju na Fejsbuk stranicama portala Autonomija i Storyteller realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine.
 

Ona je podsetila i da pravo na upotrebu službenog jezika i pisma imaju nacionalne manjine koje čine više od petnaest odsto stanovništva neke opštine, ukazujući na to da broj pripadnika jedne nacionalne manjine takođe utiče na klasifikaciju opština, odnosno da li se određena opština može smatrati multietničkom.

"Iz ovoga proizilazi da li opština može imati dodatne mehanizme zaštite manjinskih prava, kao što su odbori za pitanja međuetničke odnose", dodala je Zuzana Pavlikova.
 
S obzirom na to da je ova godina i izborna za manjinske nacionalne savete, velika tema ove jeseni su i sami izbori, kao i upis pripadnika nacionalnih manjina u poseban birački spisak. Kako je ovo već četvrti izborni ciklus, neki izborni procesi su poboljšani, a u nekim postoji prostor za unapređenje.
 
"Velika promena je to što je od 2014. godine za izbore za nacionalne savete zadužena Republička izborna komisija. To u praksi znači da su ovi izbori organizovani, odnosno da imaju istu arhitekturu, infrastrukturu kao i parlamentarni izbori, što nije važno samo sa proceduralne tačke gledišta, već govori o tome kako se ovi izbori doživljavaju u društvu u Srbiji, koliki im se pripisuje značaj i to ne samo izborima, već i temi nacionalnih manjina", izjavila je Pavlikova.
 
Ona je kao glavni izazov u ovom izbornom procesu navela nivo svesti o ulozi samih nacionalnih saveta u široj populaciji.
 
"Kakav je pravni okvir? Šta im zakonski okvir omogućava? Da li se koriste svi mehanizmi koji su dostupni? Koje su četiri oblasti kojima se bave? Ponekad, iz našeg iskustva sa Misijom OEBS-a, sa različitih strana čujemo da su saveti uključeni ili bi trebalo da budu uključeni u svaku pojedinu oblast koja se može ticati nacionalnih manjina. Ali zakon je vrlo jasan. Postoje četiri oblasti: mediji, kultura, obrazovanje i službena upotreba pisanog jezika", rekla je ona.
 
Pavlikova je ukazala i na to da sami nacionalni saveti moraju da odražavaju pluralitet koji postoji u svakoj nacionalnoj manjini, da ne bude samo jedna frakcija.
 
"Vidimo i da nacionalne manjine i nacionalni saveti teže da se zatvaraju. To onda znači da imamo društvo u kojem imamo mnogo različitih slojeva, ali oni su odvojeni. Oni su paralelni, jedni pored drugih. Interakcija sigurno postoji, nije tako crno-bela ili nedvosmislena, ali nema neke posebne dinamike između različitih zajednica. Mi, kao Misija OEBS-a u Srbiji, uvek ističemo da imamo mandat ne samo da štitimo prava nacionalnih manjina, već i da ih integrišemo, što je zapravo korak više, jer različitost društva leži i u komunikaciji između manjinskog i većinskog stanovništva. Jer zaista, interkulturalnost je ključ", kazala je Zuzana Pavlikova.
  • Ivan

    24.09.2022 21:41
    Spiskovi
    Ovoj vlasti ne treba multikulturalnost, a mogao bih da se opkladim da ce opet neki novi "Seselj" citati spiskove manjina koje treba raseliti... Tako da je, za ovaj popis, vrlo opasno izjasniti se ko si i sta si.
  • cvrc 2

    24.09.2022 00:24
    cvrc
    Derane što se nisi prijavio za popisivača ili bar posetio stranicu Republičkog Zavoda za Statistiku. Pa bi saznao odgovore na mnoga tvoja pitanja.
  • /

    24.09.2022 00:00
    /
    vojvodjani treba da budu svesni da su vojvodjani i da se ne stide tako se izjasniti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina