Vojvodina želi u regionalni savez Alpe-Jadran

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik vlade pokrajine Štajerske Kristofer Dreksler potpisali su u Gracu Pismo o namerama o pristupanju Vojvodine regionalnom Savezu Alpe-Jadran.

"Ovo je velika šansa za Vojvodinu da u Savezu i partnerstvu sa jednim od najrazvijenijih regiona Evrope, ali i sa susednim regionima, izgrađujemo institucije i sarađujemo u oblasti privrede i drugim društvenim oblastima, sa akcentom na obrazovanju i kulturi", izjavio je Mirović.

"Imamo institucije i ljude koji mogu da pokažu svoje znanje i iskustvo i da drugim pokrajinama u ovom delu Evrope predstave naše potencijale. Nastojimo da sarađujemo sa razvijenijima od nas i da saradnjom na svim nivoima dođemo do konkretnih projekata i programa koje ćemo ponuditi našim građanima", naveo je.

"Pokrajina Štajerska predsedava Savezu Alpe-Jadran i podržava članstvo Vojvodine, čijim se pristupanjem otvara i mogućnost pridruživanja i za regione iz zemalja Zapadnog Balkana. Pokrajina Vojvodina je ključni partner Štajerske. Želimo da preduzmemo konkretne korake u okviru naše zajedničke agende", izjavio je predsednik Vlade Štajerske Kristofer Dreksler.
 
Tokom posete Gracu, Mirović se sastao i sa ministrom za Evropu, međunarodne poslove, obrazovanje i kadrovska pitanja Vernerom Amonom i ministarkom privrede i turizma, regiona, nauke i istraživanja Barbarom Ajbinger-Midl.
 
Tokom posete austrijskoj pokrajini potpisan je i Sporazum o partnerstvu između Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Štajerske.
 
Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković posetio je ovom prilikom Onkološku kliniku Univerzitetskog kliničkog centra u Gracu, gde je sa upravom razgovarao o mogućnostima saradnje zdravstvenih institucija Vojvodine i Štajerske.
 
U okviru višednevne posete Gracu održano je i "Vojvođansko veče",  kome su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić, predstavnici štajerske Vlade, Parlamenta i privrednici, kao i članovi Udruženja Srba u Štajerskoj.
  • JovO

    14.10.2022 18:56
    Zašto zastava Vojvodine nije postavljena pokraj izloženih?
  • Zare

    08.10.2022 09:48
    Ako Srbijanci nece u Evropu, Vojvodjani hoce! Vama eno Putin pa neka vam bude predsednik.
  • Cvejka

    07.10.2022 14:27
    Novi sporazum APV
    Pomalo nade ???!!!
    Samo da Vučić, Vučević i ini. ne počnu da pljunu po ovome

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina