Potraga za crnim panterom nastavlja se u nedelju: Koristi se i dron sa termovizijskom kamerom

Organizovana potraga za velikom mačkom u apatinskom ataru završena je za večeras i nastavlja se u nedelju.
Potraga za crnim panterom nastavlja se u nedelju: Koristi se i dron sa termovizijskom kamerom
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je za RTS rekao Nemanja Ivanović, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine.
 
Prema njegovim rečima, nakon današnjeg video-snimka na kojem se vidi velika crna životinja, nalik panteru, koju su snimili gosti Banje Junaković u blizini Prigrevice, nadležne ekipe su krenule na  teren.
"Proveli smo oko pet sati na terenu pokušavajući da uočimo životinju koja je snimljena. 'Vode Vojvodine' su obezbedile dron sa termovizijskom kamerom i pregledali smo najmanje 150 hektara šume i atara. Sa nama su lovočuvari iz ‘Vojvodinašuma‘ koji poznaju teren, a tu su i policajci iz Apatina. Do subote uveče nismo primetili pantera, samo ptice i glodare", navodi Ivanović.
 
Kaže da je prvenstveno namera da se predator uspava, pa su u akciji učestvovali i veterinari Zoološkog vrta Palić.
"Zbog magle i bezbednosti učesnika, akcija hvatanja divlje životinje je obustavljena u subotu uveče, a u zavisnosti od mogućeg kretanja pantera i dojava gde je viđen, u nedelju ćemo nastaviti potragu", kaže Ivanović za RTS.
 
Podsećamo, na društvenim mrežama deli se snimak na kojem je navodno crni panter, snimljen kod Banje Junaković, u blizini Apatina.
 
Opština Apatin objavila je saopštenje u kojem se "obaveštavaju građani da je crni panter, koji je nedavno viđen u atarima sela Sonte, u subotu uočen u neposrednoj blizini Banje Junaković". 
 
"Mole se građani da ne idu do daljnjeg u tom pravcu, kao i u pravcu prigrevačke šume, jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji. U hvatanju i lociranju crnog pantera, trenutno su uključene sve nadležne službe, kao i stručna služba iz Zoološkog vrta Palić", stoji u saopštenju opštine.
 
Prema snimku, životinja se uputila u dubinu šume, ka "Malom Petrovom salašu", čiji vlasnik za "Dnevnik" tvrdi da se ne radi ni o kakvoj opasnoj životinji.
 
"To su najobičnije gluposti. Video sam snimak i tvrdim da se radi o običnom, domaćem crnom mačku koji neprestano šeta od mog salaša do banje, kojeg hranimo i mi i povremeno gosti banje", izričit je Petar Rašeta.
 
 
"Vojvodinašume" izdale su ranije upozorenje da je u atarima sela nedaleko od Apatina primećen crni panter i pozvale građane da budu oprezni i prijave policiji ukoliko primete životinju. U Šumskoj upravi u Apatinu napominju da do sada nisu uočili bilo kakve tragove koji bi ukazivali na prisustvo takvog predatora, te da su upozorenje izdali na osnovu izveštaja policije i lovne inspekcije.
 
Poljoprivrednik i lovac iz Apatina, Petar Sladić, ispričao je medijima da je pantera primetio 30. oktobra u ataru na tromeđi između Apatina, Sonte i Svilojeva, te da je životinju video i njegov kolega sa kojim je tog dana sejao ječam.
  • Сеновић

    13.11.2022 13:22
    Познато једа се такве животињице крећу на територији од пола хектара. Па га је лако наћи.
  • Električar

    13.11.2022 10:59
    @Doca
    U pravu ste!
    I ja isto nekad kada gledam obraćanja javnosti i monologe sa pinka, hepija, tv prve i sl. našeg predsednika, premijerke, ministar ovaj, ministar onaj, dežurni "analitičari", onaj iz informera i sl. - i meni se čini da ili su duhoviti ili nas svesno lažu i zamajavaju!
  • cokanj

    13.11.2022 10:09
    Botiine
    Nisam znao da su botine tako osetljve na dron.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".