Gradonačelnik Subotice: Razmatra se nekoliko ideja za prečišćavanje vode u jezeru Palić

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je da je neophodno pročistiti vodu jezera Palić kako bi građani mogli da se kupaju i da ima nekoliko ideja kako bi se ovaj problem rešio.
Gradonačelnik Subotice: Razmatra se nekoliko ideja za prečišćavanje vode u jezeru Palić
Foto: 021.rs
Dodao je i da će se lokalna vlast opredeliti za onu koja je najefikasnija, kao i da će drugi parametar biti i vremensko trajanje procesa čišćenja jezera Palića.
On je podsetio da je u proteklom periodu urađeno dosta na unapređenju kvaliteta jezerskih voda. Urađena su 22 kilometra kanalizacione mreže u naselju Palić i njegovo povezivanje na sistem otpadnih voda u Subotici.
Te aktivnosti su imale za cilj zaštitu Palića i jezera Ludaš od daljeg zagađivanja, a kvalitet vode obavlja Zavod za javno zdravlje Subotice.
 
"Formiran je zaštitni pojas oko jezera, urađena je pešačko-biciklistička staza, obavljen je izlov invazivne vrste riba zbog očuvanja biološke raznovrsnosti i kvaliteta voda ova dva jezera", naveo je on.
 
Po rečima Dijane Barna iz tog zavoda, prema poslednjem izveštaju, voda u jezeru Palić je znatno poboljšana, ali se po sektorima kvalitet vode bitno razlikuje. Inače, projekat zaštite biljnog i životinjskog sveta jezera Palić i Ludaš je zvanično završen, ali problem sa kupanjem nije rešen. 
 
Konsultant na projektu, Marko Stojčić je rekao da cilj projekta nije bio dovođenje vode na nivo za kupanje već zaštita flore i faune.
Poručio je ljubiteljima kupanja na Paliću da prate izveštaje Zavoda za javno zdravlje, koji je, kako je ocenio, jedini merodavan da oceni kvalitet vode na turističkom delu.
 
Ukupna vrednost projekta iznosi 7,5 miliona evra, od čega je učešće Grada Subotice milion evra, dok je vlada Nemačke uložila 6,5 miliona evra.
  • bora

    21.12.2022 21:59
    monitoring
    Pa cekajte sta je sa precistacem?Da li se preciscavaju otpadne
    vode ili ne?Da li se laziraje rezultati o kvalitetu otpadnih voda?
  • Marko Popovic

    21.12.2022 07:27
    Prvo se gradjanima omoguci pitka voda a onda luksuz kupanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina