Slučaj ubistva devojčice u Vršcu: Političari "poštedeli" direktorku, umesto smene - istek mandata

Mirjana Knežević, koja je zaključcima inspekcije jedna od odgovornih za propuste Centra za socijalni rad u slučaju zaštite devojčice koju je ubio otac, sa čela ustanove je otišla istekom mandata.
Slučaj ubistva devojčice u Vršcu: Političari "poštedeli" direktorku, umesto smene - istek mandata
Foto: Pexels

Ovo je epilog slučaja od jesenas, kada je tridesetpetogodišnji Vrščanin M. B. u svom stanu ubio dvogodišnju ćerku, a potom i sebe. Majka deteta je nasilje kojem je bila izložena u više navrata prijavljivala nadležnim organima, ali oni nisu učinili ništa da zaštite dete koje, uprkos zakonskoj obavezi, nije ni bilo prepoznato kao žrtva nasilja.

Nakon ubistva deteta, detaljna istraga pokrajinske inspekcije za socijalnu zaštitu pokazala je da je u ovom slučaju zakazao ceo sistem koji je nadležan da reaguje u slučajevima nasilja u porodici. Prevashodno je dokazan niz propusta Centra za socijalni rad, zbog čega je inspekcija podnela krivičnu prijavu protiv direktorke Centra za socijalni rad u Vršcu Mirjane Knežević i zaposlenih koji su odgovorni za propuste. 
Inspekcija je podnela i inicijativu za smenu direktorke Centra za socijalni rad Vršac Skupštini grada Vršca, ali ova inicijativa nije ispunjena.
 
Skupština grada Vršca je, umesto smene, na sednici 20. decembra donela rešenje o prestanku dužnosti vršioca direktora Centra za socijalni rad Mirjani Knežević zbog isteka mandata, a ne zbog ustanovljenih propusta u radu sa žrtvama nasilja u porodici.
 
Umesto Knežević, na čelo Centra dolazi Rajko Šumić, diplomirani socijalni radnik iz Velikog Središta. On je postavljen na v.d. funkciju najduže godinu dana, odnosno do 20. decembra 2023. godine.
 
Podsetimo, nadzor nad Centrom za socijalni rad u Vršcu sproveden je od 5. do 7. oktobra 2022. godine, odmah nakon ubistva devojčice. Utvrđeno je da je nasilje oca nad majkom deteta trajalo od kraja 2017. godine, ali da ni u jednom trenutku nadležni organi nisu evidentirali dete kao ugroženo. 
 
U celom slučaju nasilja u porodici bilo je i hitnih mera prema ocu, što podrazumeva i ocenu da je ponavljanje nasilja moguće, zabranu prilaska majci i zabranu komunikacije, ali nijedna mera Centra za socijalni rad prema majci nije obuhvatila zaštitu njenog deteta.
U nalazima inspekcije konstatuje se da angažovani na ovom slučaju u Centru za socijalni rad "nisu znali" da otac krši mere, odnosno da nisu ni bili u toku sa celim slučajem.
 
Centar navodno nije znao ni za presudu kojom je otac deteta prethodno već osuđen za nasilje u porodici prema majci i za uslovnu kaznu od godinu dana, ako tri godine ne ponovi delo, kao ni da mu je određeno psihijatrijsko lečenje. To su, navodno, saznali tokom nadzora Sekretarijata.
 
Zbog ovog slučaja je nadzor pokrenuo i Zaštitnik građana, ali do danas nisu objavljeni nikakvi zaključci iz kontrole.
  • Zika Mrgud

    22.09.2023 10:55
    Odgovor na pitam se
    Sadista bezosecajno lice koje nema empatije da se to mozda i njemu sutra moze desiti i koga apsolutno briga za sve. Bitna je pozcija, kancelarija, plata i "napredovanje" u sluzbi. Ako zabrljas (da ne upotrebim tezu rec) onda te sklone malo s fronta sacekaju da narod zaboravi sta je bilo i unaprede te u visu funkciju savetnika

    @Gastarbajter. Tako je apsolutno se slazem sa navodima.
    NAROD JE PROBLEM.Koji su isti kao i ovi u centru za socijalni rad. TO je kolektivno stanje svesti desilo se nekom drugom pa bas me briga nije meni. Deviza da komsiji "crkne" krava pa nek ide zivot
  • Dakle

    11.01.2023 16:50
    Pitam se
    Kakva je to osoba, koja sa tim, može miiiirnoooo da ode iz ustanove i miiiirnoooo nastavi da živi!!???
  • Limeni

    10.01.2023 20:59
    Ovo jedini medij koji je ovu pricu ispratio od Pocetka do kraja. Svaka cast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina