NVO pozivaju na podršku direktorke škole u Sečnju: Izložena je neljudskom progonu

Nekoliko vojvođanskih nevladinih organizacija pozvalo je građane Sečnja i Vojvodine i civilni sektor da zaštite i podrže direktorku Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Sečnja Oliveru Marjanović.
NVO pozivaju na podršku direktorke škole u Sečnju: Izložena je neljudskom progonu
Foto: Pixabay
Kako navode, ona je izložena "neljudskom progonu nakon što je objavila da u školi neće biti verskog obreda na dan školske slave Sveti Sava".
U saopštenju tih organizacija navodi se da je "greh" Olivere Majranović samo u tome što je poštovala Ustavom i zakonima garantovan sekularizam države, kao i civilizacijske norme, odnosno što je "obelodanila da u obrazovnoj ustanovi kojom upravlja neće biti sprovođen verski obred na dan tzv. školske slave".
Dodaje se da je posle toga usledio medijski progon, ona je proglašena za neprijatelja društva, izdajnicu, traži se njena smena, na nju nasrću lokalni silnici i nasilnici, dobija pretnje i uvrede, a najavljeni su i protesti desnih ekstremista ispred škole.
 
"Ukoliko ne uspemo da zaštitimo Oliveru Marjanović, onda nećemo uspeti ni da zaustavimo ovu zemlju da nastavi da ide stranputicom koja je vodi u srednjovekovlje - odnosno da u potpunosti postane verski zatucana država-mafija u kojoj neće biti mesta ni za koga ko nije pognuti sluga državnih i crkvenih vlasti", navodi se u saopštenju.
 
Saopštenje su potpisali VKK Vasa Stajić, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politkološka asocijacija, Zelena mreža Vojvodine, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Građanska akcija Pančevo i Centar za održive zajednice.
 
Zbog odluke direktorke, roditelji su pokrenuli peticiju, za jedno poslepodne prikupljeno je 150 potpisa meštana, a jedan od potpisnika je i sam predsednik opštine. Većina roditelja ne želi da se prekine višedecenijska tradicija obeležavanja dana Svetog Save.
 
Prikupljeni potpisi predati su Školskoj upravi, a o slučaju obavešteno je i Ministarstvo prosvete.
 
Direktorka škole je poslala dopis u kome je navela da će školska slava biti održana u oba objekta škole, da će biti intonirana himna Svetom Savi, kao i da će se održati priredbe o njegovom životu i delu, a da su nakon toga svi pozvani u lokalnu crkvu na litrugiju.
  • Неле

    30.01.2023 08:22
    уфффф
    Разумем и подржавам став директорке.
    Међутим,она је готова чим су јој ови почели помагати и давати подршку.То су типови који повуку за ноге када неко тоне.Брига њих за директорку,мало да се огребу да и за њих неко чује.
    Свако кога су они подржали и бранили је завршио своју каријеру.
    Ако већ није касно,треба да им се захвали и од њих огради а подршку пронађе међу грађанима.Сигуран сам да би је имала али без ових пијавица.
  • R. P. F.

    27.01.2023 21:34
    Crkva i škola
    Insistiranje na stavu da savremena crkva ima bilo kakve veze sa obrazovanjem je, da budem blag, smešna. Šta to pametno današnji popovi mogu reći deci u školi?
  • No 1

    27.01.2023 17:27
    srBstvo
    Nije srBstvi biti nazadan ,glup i zatucan.Nije srBstvo ni mahanje zastavom i proklamacijom zivela Srbija sa penom na ustima , niti je srBstvo pravo srBina da odredjuje kosu neprijatelji Srbije, mada su im najcesce neprijatelji upravo takodje Srbi , emancipovani napredni i casni .
    Preporucio bih da postovana direktorka tuzi sve koji joj prete.Doci ce ,mozda i vrlo brzo, vreme pravne drzave i neka snose zakonske posledice za kriminal, po mogucnosti da za pretnje kazna obavezno bude i zatvor)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina