Ateisti Srbije: Neprimereni napadi na direktorku škole zbog proslave Svetog Save

Udruženje Ateisti Srbije ocenilo je da su napadi na direktorku Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Sečnja, koja je poku[ala da zabrani sveštenika i sečenje kolača povodom Svetog Save "jezivi i brutalni".
Ateisti Srbije: Neprimereni napadi na direktorku škole zbog proslave Svetog Save
Foto: 021.rs
Kako su naveli u saopštenju, direktorka je odlučila da poštuje Ustav i zakone svoje države, da obeleži jedan od državnih praznika "i da pride sačuva ustavnu sekularnost", ističući pri tom sve ono pozitivno zbog čega se taj dan i Sveti Sava i obeležavaju.
Prema njihovim rečima, pojedinci sa površnim poznavanjem religije, tabloidi, političari, pa i sam ministar prosvete Branko Ružić, učestvovali su u "bestijalnoj hajci" na direktorku.
"Iako smo savršeno i apsolutno svesni toga da direktorka Marjanović nije ni na koji način povredila Ustav i zakone, smatramo sasvim izvesnom mogućnost da pod pritiskom primitivne javnosti i tabloida, ili bude smenjena ili sama podnese ostavku", naveli su iz tog udruženja.
 
Nekoliko nevladinih organizacija i opozicionih stranaka reagovalo je prethodno povodom napada na direktorku zbog te najave i pozvalo građane kao i civilni sektor da je zaštite i podrže.
 
Oglasio se i ministar prosvete Branko Ružić koji nije komentarisao napade i izveštavanje medija o direktorki već je istakao da mu je nezamislivo da se slavi Sveti Sava bez sečenja slavskog kolača. 
 
Sveštenik iz Sečnja je ipak, juče ujutru sa grupom meštana i roditelja, ušao u zgradu Osnovne škole "Aleksa Šantić" i održao obred povodom Svetog Save i rezanje slavskog kolača. Direktorka škole Olivera Marjanović dok je sveštenik držao obred nije bila u toj učionici, pišu Novosti.
  • Muharem Beogradjanin

    30.01.2023 12:10
    Balkanci
    Sigurno je da po ustavu ima svako pravo da veruje sta hoce. ali taj isti nema pravo da drugima namece njegovu religiju ili drugo. Cak ni secenjem kolaca.
    Ko hoce da ga sece neka to radi u crkvi ili kod kuce. A ne da doktrinira decu u skoli. Decu je najlakse manipulisati. deca veruju odraslima.
  • salajka

    29.01.2023 11:22
    Hoce li se oglasiti i Andrija Srek, pa on je jedan od osnivaca Ateista Srbije ?
  • Sofronije

    29.01.2023 10:23
    @Mika
    Ko ugrožava pravoslavnu decu u Srbiji ne računajući Kosovo i Metohiju?
    Sve je veći procenat pravoslavaca među decom, a manje ostalih! Doduše novokomponovanih ali sve više. Koliko je abortusa među "pravoslavcima"? Čista demagogija! Ispade da je kod vas novokomponovanih manji greh voditi ženu, naravno obavezno crkveno venčanu, na abortus nego ne slaviti slavu kako je propisano.
    Neka nas Bog sačuva takvih vernika! Ljudi sa takvim stavovima poput tebe nikad nisu prihvatili veru srcem, nego su preneli matricu poslušnosti iz komunizma u pravoslavlje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina