Zrenjanin će prvi u Vojvodini jednu ulicu nazvati po jasenovačkim žrtvama

Zavičajno udruženje Slavonaca planira i zvanično da podnese inicijativu da jedna ulica u Zrenjaninu bude nazvana po žrtvama Jasenovca.
Zrenjanin će prvi u Vojvodini jednu ulicu nazvati po jasenovačkim žrtvama
Foto: 021.rs
To je saopšteno na sastanku predsednika Skupštine grada Čedomira Janjića sa predstavnicima dva zavičajna udruženja Slavonaca u Srbiji Zorislavom Šimićem i Miodragom Žarkovićem, kojem je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivan Bošnjak.
"Ideja da i grad na Begeju dobije ulicu sa tim nazivom nastala je nakon posete delegacija Zrenjanina i srednjeg Banata Jasenovcu. To je i zvanična politika naše države, da se u sadašnjem vremenu s pijetetom i poštovanjem sećamo onih koji su stradali", kazao je Bošnjak, prenosi Zrenjaninski.com.
On je naglasio da je i srednji Banat tokom Drugog svetskog rata dao brojne žrtve, bez obzira na njihovo etničko poreklo. Dodao je i da su tokom ratova devedesetih godina mnogi naši sunarodnici iz Slavonije ovde našli utočište.
 
"Ukoliko se ova inicijativa usvoji, Zrenjanin će, posle Beograda i Niša, biti treći grad u Srbiji i prvi u Vojvodini koji će na ovakav način čuvati uspomenu na jasenovačke žrtve", dodao je Bošnjak.
 
Predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić istakao da će, po prispeću inicijative udruženja Slavonaca, ona biti uvrštena u dnevni red neke od narednih sednica lokalnog parlamenta.
  • Trt

    13.02.2023 13:20
    @EvoOvako

    Odmah u startu si odvalio glupost. Skoro polovina Jevreja živi van Izraela, znači nema nikakvog govora da idu tamo u vojsci".
  • Žedni Zrenjaninac

    12.02.2023 12:24
    Da li se može barem jedna uličica u Zrenjaninu nazvati po vodi i žednoj deci, po najpoznatijem stradalom vojnom pilotu iz Mužlje, po bilo kom palom borcu čije se ime nalazi na spomeniku ispred zgrade Komiteta... Ne, Komisija odlučuje da se ulice zovu po vozaču iz Valjeva, po mališanu sa Papuka, po nepoznatom doktoru koji je zamenio Prvu proletersku... Tako je to u gradu bez reke, a na Begeju...
  • UL ZRENJANINSKIH ZRT

    12.02.2023 10:03
    Ako je u poslednjih deset godina pobeglo 19 hiljada ljudi zbog nedostatka elementarnih uslova za zivot, prvo treba pokrenuti peticiju za Ulicu Zrenjaninskih žrtava. Naravno ako se to već namece kao prioritet za resavanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina