Hrvatskim državljanima određen pritvor zbog pokušaja krijumčarenja radioaktivnog gromobrana

Službenici Carine Srbije sprečili su pokušaj krijumčarenja radioaktivnog gromobrana na izlazu graničnog prelaza Bezdan, koji je bio u prostoru za rezervni točak vozila.
Tužilaštvo u Somboru je odredilo 30 dana pritvora trojici državljana Hrvatske koji su osumnjičeni za posedovanje i unišenje radioativnih ili drugih opasnih materija, a pritvor im je određen zbog sumnje da će pobeći iz zemlje.
Kako se navodi u saopštenju Carine, prilikom izlazne kontrole automobila nemačkih registarskih oznaka u kom su se nalazila tri državljana Hrvatske oglasio se alarm detektora radioaktivnosti.
Zbog ovoga je hitno sprovedena detaljna kontrola kojom su pronađena metalna glava gromobrana i uređaj za merenje sastava metala, na koje je detektor zračenja odreagovao.
 
Za delo koje se tereti osumnjičenima zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora i novčana kazna.
 
Institut za nuklearne nauke "Vinča" potvrdio je da je preuzeo i uskladištio radioaktivni predmet nađen u automobilu na graničnom prelazu Bezdan.
 
Iz carine napominju da su svi službenici koji su toga dana radili na ovom prelazu odmah upućeni na lekarski pregled, a za sada nema znakova da kod njih ima posledica zračenja.
  • Dusan

    08.03.2023 21:23
    Preterivanje
    @Zoran A to sto ste vi rekli je preterivanje. Ja bih samo u Sumadiji znao da Vas odvedem na stotinak mesta, ukljucujuci stare proizvodne pogone i vojne objekte na kojima nije izvrsena demontaza pomenutih gromobrana. Ali ste delimice upravu, veci gradovi su uglavnom zbrinuti na vecini lokacija.
  • Zoran

    08.03.2023 15:36
    Lupetanje
    @Milena
    Radio aktivni gromobran ne privlači grom nego radi na drugom pricipu, jonizuje prostor oko sebe i čini ga istim naelektrisanjem kao što je nebo i oblaci pa munja tu ne udara... Ti gromobrani se sveć duže od 10 godina skidaju sa zgrada i ostalo je nešto malo još, par desetina u celoj Srbiji, možda ni toliko.
  • Milena

    08.03.2023 12:03
    A kad cete poskidati hiljade istih sa nasih zgrada? Kome da se obratimo da sa zgrade to skinu? Nikad nije dokazano da radioaktivni dio privlaci gromove. To je bila jedna od sprdacina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".