Zamalo da ne saznamo: Bio izgubljen radioaktivni materijal kod Iđoša, radnici prekomerno ozračeni

Informacija da je izgubljen radioaktivni materijal i da su njime dva radnika ozračena dozom većom od dozvoljene granice svakako bi bila udarna vest da su nadležni o tome obavestili javnost.
Zamalo da ne saznamo: Bio izgubljen radioaktivni materijal kod Iđoša, radnici prekomerno ozračeni
Foto: Pixabay (ilustracija)
Međutim, kako piše Insajder, o tome saznajemo tek nakon što je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost Srbije odgovorio na pitanje Insajdera o "vanrednom događaju", koji je samo tim rečima zabeležen u njihovom izveštaju iz 2021. godine.
"Vanredni događaj" - ove reči prema Zakonu o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti znače bilo koji događaj koji dovodi do izlaganja pojedinca radioaktivnom zračenju iznad odobrenog nivoa. Jedan takav, o kom javnost nije obaveštena, već se, bez dodatnog pojašnjenja, tek pominje u izveštaju Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije – SRBATOM iz 2021. navela je Insajder da proveri šta se krije iza ovih reči. 
"U junu 2021. godine došlo je do gubitka radioaktivnog izvora iridijum 192 (Ir-192) iz uređaja za industrijsku radiografiju, u vlasništvu Zavoda za zavarivanje d.o.o. Beograd, u okolini naselja Iđoš, opština Kikinda", navode iz Direktorata za Insajder i objašnjavaju da je radioaktivni iridijum 192 izgubljen tokom ispitivanja varova cevi naftovoda, usled mehaničkog kvara opreme za ispitivanje varova.
 
Naučni novinar Slobodan Bubnjević objašnjava da su radnici vršili nadzor nad varovima koristeći snimače koji sadrže radioaktivni iridijum pomoću koga se dobijaju snimci visoke rezolucije. 
 
"Ovo preduzeće je očigledno za takve poslove bilo angažovano i koristilo je tu vrstu modernog snimača i onda se, sudeći po izveštaju koji je dao Direktorat, dogodio incident, kakvi se inače događaju u industriji, nije to sad nešto što je potpuno neočekivano, izgubljen je radioaktivni izvor, patrona koja inače emituje zračenje u takvom instrumentu", precizira Bubnjević. 
 
Direktorat u odgovoru Insajderu navodi da je njihova inspekcija o događaju odmah obavestila Sektor za vanredne situacije u Kikindi, posle čega su na lokaciju izašli lokalna policija i vatrogasci.
 
"Predstavnici Instituta za nuklearne nauke Vinča i Zavoda za zavarivanje d.o.o. su lokalizovali radioaktivni izvor, nakon čega je vraćen pod kontrolu i spakovan u zaštitni kontejner pogodan za siguran transport", navode iz Direktorata.
 
Objašnjavaju da, s obzirom na udaljenost najbližih stambenih objekata, nije bilo potrebe za dodatnim merama zaštite stanovništva. Iz odgovora, međutim, saznaje se i da su dvojica radnika Zavoda za zavarivanje primili doze zračenja koje prelaze zakonom propisane granice.
 
"Prema sopstvenoj izjavi, izloženi radnici nisu bili svesni da se izvor ne nalazi u uređaju iz razloga što u svojoj blizini nisu imali detektor radioaktivnosti koji bi ih alarmirao o povećanju doze radioaktivnog zračenja. Inspekcija je naložila Zavodu za zavarivanje d.o.o. da uputi izložene radnike na vanredni lekarski pregled i dalje medicinsko praćenje a zatim i rešenjem izrekla meru zabrane rada izloženim radnicima u zoni jonizujućeg zračenja", navode za Insajder.
 
Da je vrlo opasno izlagati se zračenju koje dolazi iz izvora kao što je radioaktivni iridijum 192,  objašnjava naučni novinar Slobodan Bubnjević.
 
"Ako prodire kroz čelik i metal, imate čestice koje omogućuju da snimite nekakvu pukotinu, kao što je pukotina na varovima, možete da zamislie kako ona prodire kroz organske materijale", naglašava Bubnjević.
 
Kako su ozračeni radnici - pitanje je bez odgovora. Direktorat navodi da ne može da daje takvu vrstu informacija bez saglasnosti i odobrenja tih osoba, i upućuje Insajder na poslodavca. Poslodavac, a to je Zavod za zavarivanje d.o.o, za sada ćuti. 
 
Nije poznato, ističe Bubnjević, ni koliki je bio nivo zračenja i koliko dugo su radnici bili izloženi zračenju. 
"Ovakvim nepotpunim saopštenjem, ne dajući baš sve informacije i pišući ga jezikom koji je potpuno nepotrebno zakomplikovan, učinili su da se stvori sumnja i strah. Zapravo direktnim, jasnim, konkretnim objašnjavanjem, dajući sve podatke koji su ne baš sasvim povoljni za sve aktere, vi zapravo izbegavate strah. A pravite ga onog trenutka kada nešto pokušavate da prikrivate, misleći da ćete time učiniti nešto dobro. Dakle, put do panike kreće nejasnoćama", smatra Bubnjević. 
 
Razloga za paniku, prema svemu sudeći, nema. Ali je činjenica da su mnoga pitanja ostala bez odgovora. Najveći problem je to što o tom slučaju javnost nije obaveštena, već je događaj zabeležen u izveštaju - koji retko ko čita, zaključuje Insajder.
  • Anđelko

    06.04.2023 16:53
    Zračenje
    Nisu imali aparat koji se obavezno nosi sa sobom baš iz tih razloga ako se desi nešto ne planirano a njima se baš to desilo prvo pa muško.samim tim nisu stručno rukovali sa radioaktivnim izvorom što je i dovelo do ovog .svaka ta osoba je obučena za rad u zoni jonizujućeg zračenja tako da se greške ne smeju dešavati osim u slučaju neispravne opreme.
  • ...

    06.04.2023 14:43
    "Razloga za paniku, prema svemu sudeći, nema. Ali je činjenica da su mnoga pitanja ostala bez odgovora. Najveći problem je to što o tom slučaju javnost nije obaveštena.."

    Dakle, ima razloga za paniku.
  • ?

    06.04.2023 11:49
    A,što se sve to krije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina