Pančevo: Broj napuštenih pasa višestruko veći od broja udomljenih

Kapacitet gradskog prihvatilišta za pse u Pančevu je 80 mesta, a trenutno se tamo nalazi 90 pasa i šest štenaca, s tim što se ta brojka često menja i na dnevnom nivou.
Pančevo: Broj napuštenih pasa višestruko veći od broja udomljenih
Foto: Pixabay

Zoohigijena je u 2022. godini udomila 87 odraslih pasa i 14 štenaca, a uhvatila 373 odrasla psa i 32 šteneta. Podaci jasno pokazuju kako je broj izbačenih pasa na ulicu višestruko veći od broja udomljenih.

Kako su za 013info.rs rekli iz gradskog prihvatilišta, najbrže se udomljavaju manji rasni psi, a najteže mešanci. 

"Takođe, teško se udomljavaju psi koji imaju neke vidljive vizuelne nedostatke. Konkretno, imamo dve manje ženke sa amputiranim ekstremitetom (jedna od njih je jazavičarka) koje su oko godinu dana u prihvatilištu i niko ih još nije udomio, iako smo ih oglašavali više puta na našoj fejsbuk stranici. Nekada se teško udomljavaju i rasni psi. Trenutno se u prihvatilištu mogu naći i rase šarplaninac, sibirski haski, labrador retriver, pit-bul", navode iz Zoohigijene.
 
Najstariji pas u prihvatilištu ima oko 15 godina i on se tamo nalazi od 2017. godine. 
 
"U pitanju je vlasnički pas. Nakon što je vlasnica preminula, dobili smo poziv od socijalne službe da tog psa preuzmemo jer gospođa nije imala nikoga od naslednika, koji bi preuzeo i brigu o psu. To je inače i pas koji je najduže kod nas", kažu za 013info.rs.
Zoohigijena napominje kako je pas velika odgovornost. Podsećamo da ukoliko se već neko odluči da uzme psa, po zakonu je dužan da ga mikročipuje sa tri meseca starosti i da ga vakciniše protiv besnila. 
 
"Ljudi moraju da budu svesni da je pas velika odgovornost i da ne trebaju da uzimaju psa zbog dece, jer će njima često vrlo brzo dosaditi i sve obaveze će preći na njih. Uglavnom nakon toga psi budu izbačeni na javnu površinu i dobiju epitet 'ulični' pas", zaključuju iz prihvatilišta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.