FOTO: Propada rodna kuća Isidore Sekulić u Mošorinu, Mirović ide u obilazak

Rodna kuća književnice Isidore Sekulić, u Mošorinu, sagrađena u drugoj polovini 19. veka, pod zaštitom je Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali je u lošem stanju.
FOTO: Propada rodna kuća Isidore Sekulić u Mošorinu, Mirović ide u obilazak
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)

Krov i fasada kuće se na nekoliko mesta obrušavaju.

Meštani Mošorina kažu da su se u jednom delu kuće naselili beskućnici, a reporter FoNeta je unutra zabeležio veliku količinu raznog đubreta.
Isidora Sekulić rođena je 16. februara 1877. godine u Mošorinu, a preminula je 5. aprila 1958. u Beogradu.
 
Bila je prva žena koja je primljena u Srpsku akademiju nauka i umetnosti.
 
 
Kako je najavljeno, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetiće, sa saradnicima, u sredu, 26. aprila, Mošorin i tom prilikom obići će rodne kuće Svetozara Miletića i Isidore Sekulić, kao i osnovnu školu koja nosi njeno ime, da bi se uverio u kakvom su stanju ti objekti. 
 
Dodaje se da će, nakon posete i procene mera koje su neophodne radi sanacije objekata koji su pod zaštitom, Pokrajinska vlada preduzeti mere iz svoje nadležnosti u pripremi projekata njihove sanacije i rekonstrukcije.
  • Moreeeee!

    25.04.2023 19:38
    Sabahudin
    23.04.2023 • 22:22
    Omerović
    Pišite malom Aleku. On jedini može da reši pomenuti problem...

    Hm... udzerica, Alek...! Auuuu...!
  • Isidora

    25.04.2023 12:56
    @Furog
    Mošorin ima više znamenitih ličnosti, ne samo jednu. Kao, na primer, gospodina koji je na glavnom trgu u Novom Sadu. To bi bar trebalo da se zna.
  • Novosadjanka

    24.04.2023 15:25
    Isti taj Mirovic je, iz pokrajinskog budzeta izdvojio silne milione za rekostrukciju kuce bana Jelacica u Petrovaradinu. A, po njemu, nasa Isidora Sekulic je manje vazna. Sramota!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina