Bolnica u Sremskoj Mitrovici uvela program pravoslavne psihoterapije za pacijente

Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici uvela je program "pravoslavne psihoterapije" za hospitalizovane pacijente na psihijatriji.
Bolnica u Sremskoj Mitrovici uvela program pravoslavne psihoterapije za pacijente
Foto: 021.rs
Naime, Opšta bolnica Sremska Mitrovica i Odbor za versku nastavu Eparhije sremske saopštili su da su "zajedničkim naporima i jedinstveno počeli sa realizacijom oglednog programa pravoslavne psihoterapije, po uzoru na druge svetske gradove, ali i ranije kliničke prakse naših univerzitetskih centara".
"Po uzoru na učitelje srpske psihijatrije i pastirskog bogoslovlja, a ponajpre na redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti prof. dr Vladetu Jerotića, redovnog profesora Medicinskog i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ova plemenita saradnja uspostavljena je u našem gradu, za zainteresovane pacijente sremskog okruga koji se leče na odeljenju psihijatrije, ali i sve one kojima je potrebna pomoć psihijatra ili duhovnika", napominju u bolnici.
 
Kako dodaju, ovo je odgovor "na sve učestalije potrebe na polju mentalnog zdravlja".
 
"Ovo je vrlo važan odgovor na sve nedaće i sve učestalije potrebe na polju mentalnog zdravlja našeg društva, ali i primer drugima da se samo zajedničkim snagama i naporima može doći do zdrave mentalne higijene i zdravlja u celini", navodi se u saopštenju na sajtu Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici.
U pitanju je projekat koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i resorne GU za socijalnu zaštitu.
 
"Radionicama mogu da prisustvuju svi hospitalizovani pacijenti koji to žele bez obzira na pol, rasu, versku, nacionalnu ili drugu pripadnost", stoji u saopštenju.
 
Radionice vodi stručno osposobljen tim sveštenika, teologa i veroučitelja koji rade u obrazovnim ustanovama u Sremskoj Mitrovici i "imaju višegodišnje iskustvo na polju duhovnog rada populacije".
 
Iz Opšte bolnice takođe podsećaju na to da služba psihijatrije dežura 24 časa tokom čitave godine i da će svi pacijenti bez izuzetaka biti zbrinuti preko Odeljenja za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja.
  • Strikan

    02.05.2023 12:23
    Problematično
    Sigurno ima dosta ljudi kojima je vera pomogla da se izvuku iz kandži psiho bolesti. Mada mi se čini da su mnogi od njih iz jednog problema upali u drugi - versku, a nažalost i nacionalističku, ostrašćenost. Nadam se da je to ipak manjina "izlečenih" (šta ću, nada umire poslednja). Nažalost, ogromnoj većini psiho bolesnika ni vera nije pomogla da se izvuku, nego su se probili do državnih vrhova, pa sada živimo u državi gde se nacionalizam (pa i nacizam) poistovećuju sa pravoslavljem (kako ta reč pretenciozno zvuči), što je sasvim pogrešno, plitko razmišljanje. Jer, vera bi morala da bude nešto mnogo univerzalnije i ljubavi prema bližnjem, neki to zovu altruizmom, bez zavirivanja u rodoslov i krvna zrnca.
  • e

    01.05.2023 18:38
    Koliko negativnih komentara,to je strasno. Pre svega sudite a da ne znate za slucajeve ozbiljnih psihijatrijskih bolesnika koji su spas nasli u molitvi konkretno, a neki i potpuno izlecenje.
    Mnogi psihijatri su vernici i ne odbacuju ni medicinski ni duhovni nacin lecenja psihickih problema. Ovde ne govorim samo o pravoslavlju vec i o drugim religijama.
    Znacenje reci psiha je na grckom duša, duh.. tako da je psihijatrija kao grana medicine povezana sa duhovnoscu.
    Ako neko koristi jogu i meditaciju za probleme anksioznosti npr.ne znam zasto ne bi mogao da koristi i pravoslavnu molitvu jer je i to vrsta duhovne prakse.
  • Bezelbub

    01.05.2023 14:03
    Dok ne uvedu stari dobri egzorcizam, ništa ne priznajem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina