Treći put u godinu dana poskupeo javni prevoz u Bačkoj Palanci

Krajem aprila za 10 odsto poskupeo je javni autobuski prevoz u opštini Bačka Palanka, a novi cenovnik primenjuje se od 1. maja.
Treći put u godinu dana poskupeo javni prevoz u Bačkoj Palanci
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Kako pišu Novosti, to je treće poskupljenje karata na relacijama između pojedinih opštinskih naselja u poslednjih 12 meseci, jer su prošle godine cene skočile u maju i julu, oba puta za desetinu.
"Odluka o korekciji cena doneta je na poslednjoj sednici Opštinskog veća, posle pozitivnog mišljenja koje je o zahtevu 'Dunavprevoza' dalo Odeljenje za privredu OU. To je u skladu sa ugovorom kojim je lokalna samouprava ovom preduzeću poverila obavljanje usluge prigradskog putničkog prevoza", predočio je zamenik predsednika Opštine Mita Lačanski.
Direktor "Dunavprevoza" Milenko Damjanić obrazložio je zahteve za poskupljenje povećanim troškovima preduzeća od jeseni 2021. do proleća 2023. godine.
 
"Cena dizela u oktobru pretprošle godine bila je 142,6 dinara, a sad je 190, što je povećanje za 34 procenta. Zarade zaposlenih, prema Republičkom zavodu za statistiku, povećane su za 16,7 odsto. Indeks potrošačkih cena je porastao za 16,1, a auto-gume, rezervni delovi i materijal su skuplji za 50 odsto", izneo je Damjanić.
 
On je dodao da su poskupeli i struja, grejanje i putarina i porasle kamatne stope na kredite, što je troškove preduzeća povisilo za još četiri odsto, tako da je njihovo ukupno povećanje 30,2 procenta.
 
"S obzirom na to da su cene prevoza povećane dva puta prošle godine za po 10 odsto ili ukupno 20, za održavanje nivoa usluge bilo je neophodno da se povise za još desetinu", objasnio je direktor.
Primera radi, autobuska karta u jednom smeru, na relaciji od Bačke Palanke do Silbaša (20 km) sada košta 300 dinara, a do 48 kilometara udaljenih Pivnica 540 dinara.
 
Lokalni prevoznik obezbedio je povlastice i popuste za određene kategorije putnika. Besplatan prevoz na svim linijama imaju deca do šest godina, osobe sa invaliditetom i pratioci slepih osoba, koje imaju popust od 75 odsto. Polovinu cene karata plaćaju deca od šest do osam godina, a 30 odsto penzioneri, studenti, đaci vikendom, vojnici i novinari.
  • M

    04.05.2023 23:13
    Student
    Studenti, penzineri itd. ne plaćaju 30% nego im je cena karte u jednom smeru umanjena za taj procenat. Npr. Karta za NS u jednom smeru je 550 pa je sa popustom 390, dok je povratna 880 čini mi se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina